Analiza je pokazala da je vjerojatnost razvoja visokog krvnog tlaka najveća kod onih s visokim genetskim rizikom koji su proveli najmanje 30 minuta tjedno razgovarajući na mobitel

 SHUTTERSTOCK
pokazala studija

Korištenje mobitela podiže krvni tlak, ali ne ako ga koristite uz jedno pravilo

Već su i ranija istraživanja ukazala na to da je dugotrajna izloženost radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima koja emitiraju mobilni telefoni povezana s oksidativnim stresom, povećanom upalom i oštećenjem DNA, što bi sve moglo dovesti do razvoja hipertenzije


Redovita upotreba mobilnih telefona za pozive može povisiti krvni tlak i kod osoba koje nemaju hipertenziju, pokazalo je istraživanje na više od dvjesto tisuća zdravih sudionika. Hipertenzija je značajan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i preuranjenu smrt, ali je među onim rizicima koji se mogu spriječiti. Smatra se da povišeni krvni tlak ima svaka treba odrasla osoba i mnogo se napora ulaže u prevenciji ‘tihog ubojice‘, čestog naziva za hipertenziju zbog nedostatka vidljivih simptoma.

Već su i ranija istraživanja ukazala na to da je dugotrajna izloženost radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima koja emitiraju mobilni telefoni povezana s oksidativnim stresom, povećanom upalom i oštećenjem DNA, što bi sve moglo dovesti do razvoja hipertenzije. No nova studija s kineskog Southern Medical Universityja otkrila je i koliko je vremena potrebno koristiti pametni telefon da se rizik od hipertenzije izbjegne.

- Naša otkrića sugeriraju da razgovor na mobitelu možda neće utjecati na rizik od razvoja visokog krvnog tlaka sve dok se tjedno vrijeme poziva drži ispod pola sata - rekao je profesor Xianhui Qin, viši autor studije i dodao da je potrebno više istraživanja kako bi se potkrijepili rezultati, ali do tada se čini razboritim svesti pozive na mobilne telefone na minimum kako bi se očuvalo zdravlje srca.


Praćenje od 12 godina

Profesor Qin i kolege koristili su podatke ukupno 212.046 sudionika u dobi od 37 do 73 godine bez prethodne hipertenzije u britanskoj Biobanki. Informacije o korištenju mobilnog telefona za upućivanje i primanje poziva prikupljene su putem upitnika o dodirnom zaslonu koji je sam prijavio na početku, uključujući godine korištenja, sate tjedno i upotrebu handsfree uređaja/zvučnika.

Sudionici koji su koristili mobilni telefon najmanje jednom tjedno za upućivanje ili primanje poziva definirani su kao korisnici mobilnih telefona.

Tijekom praćenja od 12 godina, sedam posto sudionika razvilo je hipertenziju, a korisnici mobilnih telefona imali su i sedam posto veći rizik od hipertenzije u usporedbi s onima koji nisu korisnici (kontrolna skupina). Također, oni koji su razgovarali na mobitel 30 minuta ili više tjedno imali su 12 posto veću vjerojatnost pojave visokog krvnog tlaka od sudionika koji su proveli manje od 30 minuta na telefonskim pozivima. Rezultati su bili slični za žene i muškarce, godine korištenja i korištenja handsfree uređaja/zvučnika nisu značajno utjecale na rezultat.

Istraživači su također ispitali vezu između vremena uporabe (manje od 30 minuta u odnosu na 30 minuta ili više) i hipertenzije prema tome jesu li sudionici imali nizak, srednji ili visoki genetski rizik od razvoja hipertenzije. Genetski rizik utvrđen je pomoću podataka u Britanskoj biobanci.

Analiza je pokazala da je vjerojatnost razvoja visokog krvnog tlaka najveća kod onih s visokim genetskim rizikom koji su proveli najmanje 30 minuta tjedno razgovarajući na mobitel. Oni su imali čak 33 posto veću vjerojatnost hipertenzije u usporedbi s onima s niskim genetskim rizikom koji su provodili manje od 30 minuta tjedno na telefonu.

- Ako se dodatno potvrdi, naša studija sugerira da smanjenje vremena provedenog u korištenju mobilnih telefona za upućivanje ili primanje poziva može pomoći u primarnoj prevenciji hipertenzije u općoj populaciji - navode autori u časopisu European Heart Journal - Digital Health.

Linker
04. travanj 2024 10:46