FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ZNANSTVENICI S YALEA OTKRILI

Koliko kronični stres ubrzava naš biološki sat te može li se to usporiti i tako produljiti životni vijek?

Starenje prouzročeno kroničnim stresom možemo usporiti hladnom glavom, odnosno jačanjem samokontrole i boljim upravljanjem emocijama


Znanstvenici su posljednjih godina razvili načine mjerenja biološke dobi praćenjem kemijskih promjena u DNK-u koje se prirodno događaju kako ljudi stare, ali se javljaju u različito vrijeme kod različitih ljudi. Ti takozvani epigenetski satovi pokazali su se boljim prediktorima životnog vijeka i zdravlja od kronološke dobi.


Od stresa doista brže starimo

U novoj studiji istraživači s Yalea koristili su takav jedan sat kako bi postavili dva pitanja: koliko kronični stres ubrzava naš biološki sat te može li se to usporiti i tako produljiti životni vijek. Prema njihovim rezultatima, objavljenim u časopisu Translational Psychiatry, stres doista ubrzava životni sat, ali možemo si pomoći jačanjem samokontrole i boljim upravljanjem emocijama.

- Dugotrajni stres, na primjer, povećava rizik od srčanih bolesti, ovisnosti, poremećaja raspoloženja i posttraumatskog stresnog poremećaja, što može utjecati na metabolizam, ubrzati razvoj pretilosti i dijabetesa. Stres također narušava našu sposobnost reguliranja emocija i jasnog razmišljanja - kaže Rajita Sinha, profesorica psihijatrije i neuroznanosti na Yale Child Study Centeru i jedna od autorica studije.

Linker
26. travanj 2024 12:18