S obzirom na to da pokvarena mikrovalna pećnica može biti potencijalno štetna za korištenje, ne može škoditi da se udaljite nekoliko koraka. 

 SHUTTERSTOCK
Istina ili zabluda

Koliko je štetno stajati ispred mikrovalne pećnice?

Postoje neke teorije da stajanje preblizu mikrovalnoj pećnici izaziva rak, ubija moždane stanice i smanjuje plodnost

Otkako su mikrovalne pećnice postale sveprisutne u našim kuhinjama, počela su se postavljati pitanja oko njezinih učinaka na zdravlje. Naime, postoje neke teorije da stajanje preblizu mikrovalnoj pećnici izaziva rak, ubija moždane stanice i smanjuje plodnost. Ima li istine u ovim tvrdnjama?


Kako rade mikrovalne pećnice?

Tehnologija koja se nalazi iza ovog kućanskog aparata je vrlo praktična.

- Mikrovalna pećnica je primjer kako se zračenje može koristiti za dobrobit ljudi. Pećnica proizvod valove elektromagnetskog zračenja koji vibriraju molekule vode za kuhanje hrane - kaže dr. med. Percy Lee, radijacijski onkolog za City of Hope, za Live Strong.

Prema Agenciji za hranu i lijekove (FDA), uređaj koji se zove magnetron emitira mikrovalove koji se reflektiraju od unutrašnjost aparata. Trenje uzrokovano ovim vibrirajućim molekulama stvara toplinu potrebnu za zagrijavanje ostataka hrane, pečenje kokica ili topljenje maslaca.

- Sama hrana ne postaje radioaktivna - napominje dr. Lee.

Budući da toplina proizlazi iz kretanja molekula voda, hrana s visokim udjelom vode, poput povrća, brže se kuha nego suha hrana.


Je li sigurno stajati ispred mikrovalne pećnice?

Općenito govoreći, da.

- Mikrovalne pećnice koje ispravno rade ne predstavljaju opasnost od raka. Količina zračenja koju emitira mikrovalna pećnica strogo je regulirana od strane FDA kako bi se osiguralo da je pećnica sigurna za korištenje u kućanstvu - kaže dr. Lee.

FDA ograničava količinu curenja zračenja iz mikrovalnih pećnica na minijaturnu količinu, znatno ispod razine koja može biti opasna. Također zahtijeva da pećnice imaju dva sustava za zaustavljanje emisije mikrovalova u trenutku otvaranja vrata. FDA laboratoriji nadziru mikrovalna ispitivanja i kontrolu kvalitete.

- Ipak, najbolje je držati se na sigurnoj udaljenosti od mikrovalne pećnice dok je uključena u slučaju da je oštećena ili ne radi ispravno. Ako su, primjerice, brtva, oklop ili vrata oštećeni, zračenje bi moglo iscuriti - objašnjava dr. Lee.

Čak i ako malo zračenja iscuri, to nije razlog za paniku.

- Mikrovalovi proizvode neionizirajuće zračenje, koje nema dovoljno energije da izravno ošteti stanice. Zbog toga je malo vjerojatno da bi kratka slučajna izloženost značajno povećala rizik od raka - kaže dr. Lee.

Vidljivo svjetlo, radio valovi i wi-fi također su primjeri niskoenergetskog, neionizirajućeg zračenja.

Visokoenergetsko zračenje (poput X-zraka i CT skeniranja), s druge strane, ‌može‌ biti štetno za stanice, zbog čega je učinkovito za liječenje raka.

- U terapiji zračenjem, ova vrsta energije se iskorištava i isporučuje stanicama raka u vrlo preciznim dozama, može prodrijeti dublje u tijelo kako bi dosegla rak. Nasuprot tome, zračenje koje koriste mikrovalne pećnice slabije je od X-zraka i ostaje unutar pećnice - dodao je.

Prema FDA-i, najveća opasnost po zdravlje koju mikrovalne pećnice predstavljaju je rizik od opeklina od vruće tekućine i posuda. I iako je iznimno rijetko, moguće su ozljede od velikih količina mikrovalnog zračenja, uključujući bolne opekline i kataraktu (kada se leća vašeg oka zamuti, uzrokujući zamagljen vid). Stoga nemojte prisloniti tijelo ili lice prema aparatu.

- Mikrovalno zračenje može zagrijati tjelesno tkivo, poput kože, na isti način na koji zagrijava hranu. Stoga FDA preporučuje da ne stojite izravno uz pećnicu dulje vrijeme dok je uključena - ističe dr. med. Gaurav Marwaha, izvanredni profesor na Odjelu za radijacijsku onkologiju Medicinskog centra Sveučilišta RUSH.

Trebate li poduzeti dodatne mjere opreza ako ste trudni, imate srčani stimulator ili malo dijete?

- Pravilno zatvorena mikrovalna pećnica ne predstavlja opasnost od raka za trudnice, bebe ili osobu sa srčanim stimulatorom - kaže dr. Lee.

Prema FDA, srčani stimulatori opremljeni su elektromagnetskim štitom koji ih štiti. A ako imate djecu, imajte na umu: studija Sveučilišta Rush iz 2021. pokazala je da je značajan broj opeklina među djecom uzrokovano otvaranjem vrata i prolijevanjem vrućeg sadržaja.


Koliko biste trebali biti udaljeni?

S obzirom na to da pokvarena mikrovalna pećnica može biti potencijalno štetna za korištenje, ne može škoditi da se udaljite nekoliko koraka.

- Mikrovalna energija opada što se više udaljavate od same pećnice, tako da će stajanje nekoliko metara od uređaja smanjiti rizik od mikrovalnog zračenja opasnih razina - objašnjava dr. Lee.

Mjerenje napravljeno 50 centimetara od mikrovalne bilo je približno 1/100 vrijednosti izmjerene u odnosu na udaljenost pet centimetara od pećnice, navodi FDA.


Kada prestati koristiti mikrovalnu pećnicu?

Prema dr. Leeju, mikrovalnu pećnicu ne biste trebali koristiti ako:

  • Ispušta zvukove lupanja ili druge neobične zvukove
  • Vrata su oštećena
  • Vidite pukotine na staklu ili praznine u brtvama
  • I dalje radi kada su vrata otvorena.

Ako je bilo što od navedenog točno, prestanite koristiti mikrovalnu pećnicu i ili je popravite ili zamijenite drugom.


Dakle, koliko je zapravo loše stajati ispred mikrovalne?

Ne brinite.

- Ne postoji praktički nikakva šansa za razvoj raka ako stojite ispred ispravne mikrovalne pećnice proizvedene u skladu sa smjernicama FDA i s netaknutim sigurnosnim značajkama - zaključio je dr. Lee.

Linker
25. travanj 2024 18:14