Stephen King

 FOTOGRAFIJE: NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
svi su ga popljuvali

Jeste li za jednu brzu horor priču, pogledajte samo recept Stephena Kinga za pripremu lososa: Ovo je stravično

Autor se našao na meti negativnih kritika zbog recepta za pripremu lososa

Američki književnik Stephen King (74) se mnogo puta našao u središtu pozornosti, a obično je to bilo zbog njegovih horor romana. Međutim, ovoga puta autor se našao na meti negativnih kritika zbog recepta za pripremu lososa u mikrovalnoj pećnici.

King je na Twitteru objavio ovaj recept:

- Večera: Kupite fini odrezak lososa u supermarketu, ne preveliki. Dodajte maslinovo ulje i limunov sok na njega. Zamotajte ga u papirnati ručnik. Stavite u mikrovalnu pećnicu na oko tri minute. Pojedi to - napisao je u objavi.

Potom je sugerirao pratiteljima da uz odrezak lososa dodaju salatu.




Twitter je nemilosrdan

Nakon što je King objavio tweet, javio se poznati svjetski kuhar José Andrés kojeg je užasno autorov recept, i to mu je brzo dao do znanja. Nakon toga je podijelio svoj recept za pripremu lososa.

- Ovo je horor film! Jedite ga sirovog, jedite ga grilanog, jedite ga prženog. Ali tri minute u mikrovalnoj pećnici je kao zona sumraka! Pecite ga po jednu minutu ako koristite mikrovalnu, izvadite pa ponovno vratite. I bolje je ako je nedovoljno pečen! Dopustite valovima topline da zagriju vodene molekule kako bi bio topao - napisao je Andres.

Nije ga samo svjetski poznati kuhar kritizirao, brojne druge slavne osobe su se javile, a komentari su više nego nemilosrdni. Stephenovu objavu komentirala je američka glumica Patricia Arquette ističući kako papirnati ručnik sadrži kemikalije.

- Dvije kemikalije koje se nalaze u papirnatim ručnicima su klor i formaldehid. Klor se koristi da bi papirnati ubrus bio bijel. Poput papira za račune, otkriveno je i da papirnati ručnik sadrži bisfenol A (BPA), čak i onaj napravljen od recikliranog papira - napisala je Arquette.

Zašto su ti spojevi opasni? Klor ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan. Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa, a ako je volumni udio u zraku samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu.

Formaldehid je bezbojan, otrovan plin, jako nadražuje tjelesne sluznice i izaziva taloženje bjelančevina. Akutno je vrlo otrovan, a pri kroničnom izlaganju dokazano je kancerogen.

Što se tiče bisfenol A, Administracija za hranu i lijekove (FDA) je objavila izvještaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece toj tvari jer uzrokuje negativne posljedice za razvoj.

Među komentatorima se našao i pisac Ian Fortey koji se simpatično narugao.

- Je li to razlog zašto Pennywise stalno jede djecu? Jer si mu ovo pripremio? - napisao je.

Što vi kažete? Biste li probali Kingov recept?

Linker
17. travanj 2024 18:18