Pripremate li vi jela u mikrovalnoj pećnici?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ovo nam se jako sviđa

Uz pomoć mikrovalne pećnice i šalice napravite pizzu, lazanje ili omlet za svega nekoliko minuta

U mikrovalnoj pećnici možete pripremiti razna jela


Mikrovalna pećnica većini je kućanstava aparat koji svakodnevno koriste. Međutim, njegovo korištenje je obično ograničeno na podgrijavanje hrane i kuhanje kave, ali znate li da možete napraviti prava jela u njemu? Da, i to jela koja su gotova za samo nekoliko minuta.

Omlet u čaši

Sastojci

  • ulje u spreju
  • 2 jaja
  • 1 žlica nasjeckane pečene crvene paprike
  • 10 grama špinata
  • 1 žlica feta sira
  • 1 čajna žličica narezanog luka
  • papar

Priprema

1. Našpricajte unutrašnjost šalice uljem u spreju.

2. Razbijte jaje u šalicu, a zatim vilicom izmutite dok se bjelanjak i žumanjak ne sjedine.

3. Dodajte crvenu papriku, špinat, feta sir, luk i papar po želji. Ponovno promiješajte.

4. Stavite šalicu u mikrovalnu pećnicu i pecite na visokoj temperaturi jednu minutu i 30 sekundi.

5. Izvadite šalicu i pustite da omlet odstoji jednu minutu.

6. Slobodno navalite! Dobar tek!



Makaroni sa sirom

Sastojci

  • 30 grama makarona
  • 110 ml vode
  • prstohvat soli
  • 55 ml mlijeka
  • 30 grama naribanog sira

Priprema

1. Izmiješajte makarone, vodu i sol u zdjeli ili šalici koja je sigurna za mikrovalnu pećnicu. Kuhajte šest minuta na visokoj temperaturi, ali svake dvije minute izvadite šalicu i izmiješate sastojke. Voda nakon šest minuta bi trebala gotovo nestati.

2. Dodajte sir i mlijeko. Izmiješajte i pecite u mikrovalnoj pećnici dodatne 2 minute. Dok se sir ne otopi, a potom izvadite.

3. Sve još jednom izmiješajte, a ako želite dodajte začine po želji i uživajte!


Muffin od borovnica

Sastojci

  • 1 žlica kokosovog brašna
  • 1 žlica bademovog brašna
  • 1 žlica zobenog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat cimeta
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica zgnječene banane
  • 1 žlica biljnog mlijeka
  • 2-3 žlice borovnica

Priprema

1. U maloj zdjeli izmiješajte brašno, šećer, cimet i sodu bikarbonu.

2. Dodajte jaje, bananu, mlijeko i miješajte dok se smjesa ne ujedini. Nakon miješanja dodajte borovnice.

3. Pecite u mikrovalnoj jednu minutu, ali provjerite čačkalicom je li gotovo. Ako je potrebno, pecite još. Dobar tek!


Pizza

Sastojci

  • 4 žlice brašna
  • 1/8 žlice praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • 1 žlica nasjeckane mozzarelle
  • 5 kolutića salama ili kobasice
  • 1/3 čajne žličice origana

Priprema

1. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u šalici.

2. Dodajte mlijeko i ulje te ponovno promiješajte. Vjerojatno će biti grudica, no to je u redu.

3. Preko smjese prelijte umak od rajčice i rasporedite po površini.

4. Dodajte salamu, sir i origano.

5. Stavite u mikrovalnu na visoku temperaturu 1 minutu i 10 sekundi. Ili dok se smjesa ne digne.


Quiche od špinata i sira

Sastojci

  • 15 grama svježe špinata
  • 2 žlice vode
  • 1 jaje
  • 60 ml mlijeka
  • 40 grama naribanog cheddar sira
  • 1 komad pržene, nasjekane slanine (opcionalno)
  • sol i papar po želji

Priprema

1. U šalicu dodajte vodu i špinat. Pokrijte papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu na jednu minutu. Izvadite iz mikrovalne, ocijedite vodu i tekućinu špinata.

2. Razbijte jaje u šalicu sa špinatom, dodaje mlijeko, sir, slaninu (ako ju koristite), sol i papar. Dobro promiješajte kako bi se smjesa ujednačila.

3. Pokrijte papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu na tri minute.

{/instagram


Lazanje

Sastojci

  • 1/2 lista za lazanje
  • 75 grama nasjeckanog svježeg špinata
  • 1/4 žute paprike, nasjeckane
  • 30 grama djelomično obranog ricotta sira
  • 3 velika lista bosiljka, sitno nasjeckana (po želji)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/8 čajne žličice granuliranog češnjaka
  • 6 žlica umaka za tjesteninu ili umaka od rajčice
  • 40 grama nasjeckane mozzarelle

Priprema

1. Presijecite 1/2 lista za lazanje na pola, a onda svaki komad još jednom presijecite na pola. U zdjelu stavite listove za lazanje, prelijete prokuhalom vodom dok ne prekrije svaki komad.

2. U drugoj zdjeli ili šalici stavite špinat. Prekrijte plastičnim folijom, napravite nekoliko rupa za ventilaciju i pecite u mikrovalnoj jednu minutu. Izvadite špinat i pustite da odstoji jednu minutu.

3. Pomiješajte špinat s ricottom, paprom, paprikom, granuliranim češnjakom, bosiljkom i soli. Ostavite smjesu sa strane.

4. Stavite dvije žlice umaka za tjesteninu na dno šalice. Preko toga stavite komadić omekšanog lista za lazanje. Dodajte malo mješavine špinata, dvije žlice mozzarelle i list za lazanje. Nastavite graditi lazanje, završavajući listom za lazanje. Pospite mozzarellu.

5. Sve pecite u mikrovalnoj jednu minutu i 30 sekundi. Provjerite je li mozzarella otopljena. Ako nije, nastavite peći u mikrovalnoj u intervalima od 15 sekundi dok se sir potpuno ne otopi.

6. Dobar tek!

{instagram}

Linker
19. travanj 2024 15:34