SKYLER2018/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA SKYLER2018/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
o čemu je riječ

Koji su simptomi ALS-a, bolesti od koje je preminuo dugogodišnji partner Sandre Bullock

U početnoj fazi bolesti simptomi su uglavnom neprimjetni pa su često zanemareni, a u kasnijoj zahtijevaju tuđu pomoć i njegu

Bryan Randall, dugogodišnji partner poznate američke glumice Sandre Bullock preminuo je u 57. godini od posljedica amiotrofične lateralne skleroze (ALS.) Kako mediji navode, Oscarom nagrađena glumica je za Brayana izjavila da je pronašla ljubav svog života.

image
NEMO/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA NEMO/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Simptomi ALS-a

Riječ je o neizlječivoj bolesti motoričkog sustava koja je najučestalija kod odraslih osoba. U početnoj fazi ALS-a simptomi su uglavnom neprimjetni pa su često zanemareni, a uglavnom uključuju nespretnost i slabost ruku, slabost u nogama, ustima ili grlu, grčeve u mišićima, gubitak težine i izraženi osjećaj umora.

Slabost mišića otežava kontrolu izraza lica. Javljaju se problemi s gutanjem uz zagrcavanje tekućinom ili slinom. Glas se može izmijeniti. Slabost se polako pogoršava i počinje zahvaćati druge mišiće. Na kraju su zahvaćeni mišići čitavog tijela, osim mišića koji pokreću vaše oči.

Kasniji simptomi ALS-a kod oboljelog uključuju pomoć u jelu i kod oblačenja. Javljaju se trzajevi mišića, potrebna je pomoć pri hodanju. Dolazi do nemogućnosti gutanja bez zagrcavanja i potrebna je cijev za hranjenje. Također, javljaju se teškoće s disanjem, a s vremenom je neophodan stroj za disanje.

Ovisno o početnim simptomima kod otprilike dvije trećine oboljelih javlja se spinalni oblik bolesti kod kojega su početni simptomi slabost, a potom atrofija malih mišića šaka, dok se kod jedne trećine pacijenata javlja takozvani bulbarni oblik bolesti koji započinje smetnjama pri gutanju i govoru. Kod oko pet posto slučajeva bolest započinje izoliranom slabošću respiratornih mišića koja se manifestira dispnejom, ortopnejom, nesanicom, jutarnjom glavoboljom, umorom, anoreksijom, slabom koncentracijom i čestim promjenama raspoloženja. ALS se u više od 80 posto slučajeva javlja u dobi od 40 do 70 godina. Kada se razvije slabost ošita i međurebrenih mišića, oboljeli više ne mogu samostalno disati.

Uzrok bolesti još uvijek nije točno poznat. Nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i spola. Istraživanja naime pokazuju da se ALS češće javlja kod muškaraca. No znanstvenici proučavaju i druge moguće uzroke, poput mutacije gena, kemijske neravnoteže, lošeg imunološkog odgovora te abnormalnih proteina.

U Hrvatskoj, krovna organizacija za razne oblike mišićne distrofije je Savez društava distrofičara Hrvatske.

Linker
27. travanj 2024 00:52