Sandra Bullock

 FOTOGRAFIJE: VALERIE MACON AFP
Posljedica PTSP-a

Sandra Bullock o borbi s alopecijom: ‘Stalno sam brojala koliko mi je vlasi ispalo‘

Američka glumica Sandra Bullock (57) o alopeciji uzrokovanoj traumom

Alopecija je autoimuna bolest koja dovodi do ispadanja kose. Pojavljuje se kod muškaraca i žena, ali češće kod žena, a bolest izaziva veliku zabrinutost kod bolesnika zbog estetskih razloga. O problemu alopecije progovorila je slavna američka glumica Sandra Bullock (57 godina) u emisiji Red Table Talk, a smatra da je uzrok provala u njezinu kuću zbog koje je razvila PTSP, a onda i alopeciju.


"Gledala sam svoje tijelo i rekla si 'Ono će se slomiti'"

- U moju kuću je provaljeno dok sam bila u njoj. Bila sam u ormaru i govorila si: 'Ovo neće završiti dobro' - ispričala je iskreno.

Prisjetila se kako njezin sin kojeg je posvojila 2010. godine te večeri, srećom, nije bio kod kuće.

- To je bila jedina noć kada Louis nije bio sa mnom. Dadilja mi je rekla: 'Dopusti mi da ga odvedem u svoj stan jer ćeš izaći do kasno' - rekla je Sandra. Dodaje kako bi sigurno otrčala do njegove sobe i to bi zauvijek promijenilo njihovu sudbinu.

Također je ispričala kako se provalnik ubio u njezinoj kući kada se u provalu umiješao SWAT tim.

Američka glumica je rekla kako se otprilike u isto vrijeme njoj dogodio ugriz otrovnog pauka te je njezin sin imao epileptični napad, a sve to je dovelo do PTSP-a i stresa te u konačnici gubitka kose.

- Gledala sam svoje tijelo i rekla si 'Ono će se slomiti'. Nije dobro reagiralo na ono što se događalo. Kosa mi je počela otpadati. Posvuda sam imala mrlje od alopecije - opisala je Sandra.

Dodaje kako je brojala koliko joj dlaka otpadne te shvatila da mora napraviti promjene.

- Ako se ne saberem, umrijet ću. Nešto će se dogoditi mom tijelo što ne mogu kontrolirati, a ja mogu kontrolirati sve - rekla je.

Ispričala je da je posjetila terapeuta te dobila tretman protiv PTSP-a pod nazivom EMDR (Eye Movement Desensitization + Reprocessing Therapy) kako bi se izliječila od ovih traumatskih događaja.

- Doslovno terapeut kaže: 'Počni tamo gdje si se našla za vrijeme provale u kuću'. Rekla sam kako sam bila u ormaru i čula ga kako lupa po vratima. On je na to rekao 'Zadrži taj osjećaj', a onda je počeo vibrirati lopticama - ispričala je.

Dodaje kako se kroz tretman bavila provalom, ali i problemima iz djetinjstva te uočila kako nikad nije znala tražiti pomoć. Ova terapija i učenje kako tražiti pomoć, pomogli su Bullock da se izvuče iz negativnog razmišljanja.

- Još uvijek nisam dobra u traženju pomoći, ali postajem sve bolja. Moja su djeca bila ta koja su mi pokazala da, osim ako se sada ne saberem, neću biti tu da imam trenutke s njima koje sam željela imati - zaključila je.

image

Sandra Bullock

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Kako prepoznati alopeciju?

Postoje različite vrste ovog stanja. Alopecia areata je najčešća u svom glavnom obliku, ali postoje i druge, rjeđe vrste:

  • Totalna alopecija znači da ste izgubili svu kosu na glavi.
  • Univerzalna alopecija je gubitak kose po cijelom tijelu.
  • Alopecija areata stvara pojedinačna ili višestruka ovalna žarišta.
  • Ofijaza uzrokuje gubitak kose u obliku trake sa strane i stražnjeg dijela glave.

Simptomi alopecije

Glavni i često jedini simptom alopecije je gubitak kose. Možda ćete primijetiti i:

  • Male ćelave mrlje na tjemenu ili drugim dijelovima tijela
  • Mrlje mogu postati veće i srasti u ćelavu točku
  • Kosa na jednom mjestu ponovno raste, a na drugom opada
  • Gubite puno kose u kratkom vremenu
  • Više opadanja kose tijekom hladnog vremena
  • Nokti na rukama i nogama postaju crveni, lomljivi i ispucali
Linker
19. travanj 2024 22:08