SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Koja je najbolja prehrana za čvrste kosti

Dnevne potrebe za kalcijem ovise o spolu i dobi

Imam 32 godine i u strahu sam od osteoporoze. Kako bih se trebala hraniti? Trebam li piti i vitamin D?

  • Una M., Zagreb


Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat:

U nastanku osteoporoze važnu ulogu ima i prehrana. Kako bi se osigurala ravnoteža između kalcija u kostima i ostalim tkivima, potrebno je ne samo unositi dovoljno ovog minerala hranom nego i osigurati njegovu pravilnu apsorpciju iz tankog crijeva, za što je nužan vitamin D. Dnevne potrebe za kalcijem ovise o spolu i dobi. Zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K, beta-karoten, vitamin C, vlakna, kalcij i magnezij koji jačaju kosti. Kalcijem su bogati i kelj pupčar, mlijeko, orašasti plodovi i sjemenke. Treba izbjegavati šećer, kofein, osvježavajuća gazirana pića i alkohol.

Previše bjelančevina iz piletine, ribe, jaja i mesa također se ne preporučuje zbog velikog sadržaja metionina, aminokiseline koja se u našem organizmu metabolizira u homocistein, koji pak uzrokuje aterosklerozu i osteoporozu. Iznimno je važna i redovita tjelovježba. Potrebno je vježbati najmanje godinu dana kako bi se pokazao učinak na koštanu masu. Vitamin D je vitamin topiv u mastima. Iako ima aktivnost hormona, smatra se vitaminom zato što njegova sinteza u ljudskom organizmu ovisi o izlaganju kože sunčevim zrakama. Najbolji način opskrbe organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zrakama, no u zimskom periodu dobro je preporučenu količinom vitamina D3 osigurati suplementima.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:15