SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako usporiti aterosklerozu te koji se dodaci prehrani preporučuju

Ginko ima pozitivan učinak na cijeli vaskularni sustav, pa pomaže i kod bolesti perifernih arterija

Dijagnosticirane su mi aterosklerotske promjene pa moram promijeniti stil života - prestati pušiti, zdravo se hraniti, kretati se. Preporučuju li se i kakvi dodaci prehrani pacijentima koji imaju aterosklerozu i mogu li ih uzimati ako im doktor propiše neki lijek?

  • Jerko L., Primošten

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Problemi s cirkulacijom mogu se spriječiti ili liječiti u ranim stadijima. Od koristi mogu biti i odgovarajući dodaci prehrani. Prije svega ginko, koji ima pozitivan učinak na cijeli vaskularni sustav, pa pomaže i kod bolesti perifernih arterija. Preporučuje se uzimanje 2-3 puta dnevno, ukupna dnevna doza do 160 mg. Studije pokazuju da i male doze acetilsalicilne kiseline (100 mg dnevno) djeluju preventivno.

Također i omega-3 masne kiseline (kod već postojećih aterosklerotskih tegoba i povišenih masnoća potrebne su veće doze), a preporučuje se i vitamin E, iako još nije znanstveno dokazano njegovo djelovanje. Treba biti oprezan kod istovremenog korištenja lijekova, npr. ginko može stupati u interakcije s nesteroidnim antireumaticima (npr. s ibuprofenom), antikoagulansima (varfarinom), inhibitorima agregacije trombocita (acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, heparin), nekim antidijabeticima, antidepresivima. U slučaju da se koriste neki od ovih lijekova, potreban je oprez jer postoji mogućnost krvarenja. Također se preporučuje prekid uzimanja ginka dva tjedna prije kirurškog zahvata.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
02. ožujak 2024 16:54