SHUTTERSTOCK
česta boljka

Kako si pomoći kad grlobolja ometa vašu svakodnevicu?

Od neugodnog grebanja u grlu pa sve do osjećaja ‘gutanja noževa‘ - kako ublažiti različita lica grlobolje


Grlobolje se mogu pojaviti kod svih dobnih skupina i u bilo koje doba godine, no najčešće ih povezujemo s jesenskim i zimskim mjesecima. Uslijed hladnijeg vremena, pada imuniteta i provođenja više vremena u zatvorenim prostorima koji se rijetko provjetravaju, kao posljedica se javljaju učestale respiratorne infekcije. One su najčešće uzrokovane virusima. No, mogu biti i bakterijske, koje su znatno rjeđe, ali zbog kojih je potrebno otići liječniku. Grlobolja je samo jedan od simptoma respiratornih infekcija. Bez obzira na uzrok, ona nam može značajno otežavati gutanje, spavanje i općenito kvalitetu naše svakodnevice.

Simptomi

Grlobolja obično prolazi unutar tjedan dana, međutim, nije nimalo ugodna ni za koga.

Uz bol u grlu mogu biti prisutni:

  • promuklost
  • osjećaj grebanja ili žarenja u grlu
  • poteškoće s gutanjem sline
  • otežani govor
  • oticanje limfnih čvorova ispod čeljusti i na vratu
  • bolno oticanje krajnika koji mogu imati bijele naslage.

Grlobolju mogu pratiti i drugi simptomi respiratorne infekcije kao što su:

  • začepljen nos
  • kihanje
  • kašalj
  • glavobolja
  • herpes
  • upala očiju
  • malaksalost i groznica
  • povišena tjelesna temperatura.
image
SHUTTERSTOCK

Kako najlakše razlikovati bakterijsku od virusne grlobolje

Bakterijska infekcija grla se razvija naglo. U relativno kratkom razdoblju dolazi do pojave visoke tjelesne temperature (iznad 38°C), snažne grlobolje koja otežava čak i gutanje sline, a grlo je izrazito crveno s vidljivim bijelim gnojnim čepićima na krajnicima. Nasuprot tome, virusna infekcija grla razvija se polako, bolovi su blaži, temperatura je samo blago povišena ili je nema, a prate ju promuklost, hunjavica, začepljen nos i kašalj.

Kada si možemo sami pomoći?

Kako bismo ublažili grlobolju možemo si pomoći na više načina. Jedan od njih je da svako toliko u tijelo unosimo tekućinu. Najbolje su voda i čaj. Neki uz to uzimaju što su nas mame i bake učile odmalena, kao što su med, limun, grgljanje slane vode i slično. No, ako želite dokazano učinkovito liječenje upaljenog i bolnog grla možete posegnuti za lijekom ANGAL® koji je dostupan u ljekarnama u obliku pastila i spreja, u raznim okusima i nije vam potreban recept.

Angal ublažava bol već od druge minute od primjene jer sadrži lokalni anestetik lidokain. A obzirom da sadrži i antiseptik klorheksidin djeluje i na uzročnike grlobolje - viruse i bakterije.

Njegova verzija u spreju ima dodatnu prednost - dugi nastavak raspršivača kojim možete dosegnuti točno ono mjesto u grlu gdje osjećate bol.

Ako se u borbi protiv neugodne boli odlučite za tabletu protiv bolova koja sadrži paracetamol, kao što je npr. Lekadol, dobro je znati da ga možete kombinirati s lijekom Angal budući da Angal sadrži drugu vrstu lijeka i djeluje samo lokalno, u grlu. Ako se odlučite za Angal s okusom mentola, imat ćete uz olakšanje boli i ugodan osjećaj hlađenja.

Kada posjetiti liječnika?

Ako je bol u grlu izrazito jaka, grlo jarko crveno, gutanje vrlo bolno, a temperatura iznad 38°C traje dulje od tri dana, to znači da trebate posjetiti liječnika koji će uzeti bris grla kako bi se ustanovilo radi li se o streptokoknoj angini odnosno bakterijskoj infekciji.

Sponzorirani članak.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Reference:

Linker
20. travanj 2024 18:33