SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako se riješiti keloida?

Terapija se određuje prema lokalizaciji, veličini keloida i fazi u kojoj se nalazi

Prije dvije godine kirurški sam uklonio dva madeža zbog sumnje na melanom. Madeži su bili benigni, ali su mi poslije toga ostali ožiljci koje moja doktorica dermatologije naziva keloidima. Rekla je da će mi ti keloidi ostati vidljivi do kraja života te da trenutno u svijetu ne postoji ništa što bi pomoglo u njihovu uklanjanju. Je li stvarno moguće da ne postoji način za uklanjanje keloida? Imam 26 godina.

  • Janko I., Zagreb

Odgovara dr. Danijel Ceković, dermatovenerolog:

Prekomjerni ožiljci koji nastaju nakon manjih ozljeda i rastu izvan ozlijeđenog područja nazivaju se keloidi. To su zapravo benigni tumori građeni od vezivnog tkiva kod kojeg se pojedine vrste kolagena nalaze u abnormalnoj količini. Ponašaju se kao tumori jer nemaju kontrolu odumiranja i rasta stanica. Umjesto da odumiru, kod keloida se stanice neprestano množe. Uzrok njihova nastanka nije poznat. Mnogi faktori utječu na pojavu keloida - trauma, napetost kože i infekcija, autoimuni i hormonalni poremećaji. I genetska sklonost je vrlo važna.

Najčešće se pojavljuju nakon kirurških zahvata, opeklina i akni. Obično nastaju na ramenima, grudnom košu, vratu i gornjem dijelu leđa. Većina keloida je ovalnog i okruglog oblika, a po konzistenciji mogu biti izrazito tvrdi ili pak mekani. U početku su crveni, a kasnije postaju svjetliji. S obzirom na to da ne postoji sigurna terapija za liječenje keloida, vrlo je važna prevencija. Kod bolesnika s pozitivnom obiteljskom anamnezom treba izbjegavati zahvate koji nisu nužni, tetovaže i piercinge. Terapija se određuje prema lokalizaciji, veličini keloida i fazi u kojoj se nalazi. Liječenje se provodi laserom, krioterapijom tekućim dušikom, injiciranjem kortikosteroida te primjenom silikonskih flastera i gelova. Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem lasera. U početnoj fazi, dok je keloid crven, koriste se laseri koji uništavaju kapilare te sprečavaju prokrvljenost. Kod starijih keloida koriste se laseri kojima se uklanja izbočeni dio. Injiciranje kortikosteroida u keloid provodi se u nekoliko tretmana u razmacima od 3-4 tjedna. Kirurško uklanjanje keloida radi se vrlo rijetko zbog čestih recidiva

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
23. travanj 2024 12:48