Uništavajuća i dugotrajna depresija
 FOTOGRAFIJE: NAOYUKI YAMAMOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Kako da pomognem bratu koji boluje od teške depresije?

Liječenje depresije često je proces koji zahtijeva određeno vrijeme, no uz farmakoterapiju potrebno se uključiti i u druge vidove terapije

Brinem se zbog svoga brata koji boluje od teške depresije više od deset godina. Očajna sam jer ga gledam kako živi kao hodajući mrtvac, tj. ne živi. Ne znam kako da mu pomognem.

Tea D., Našice

Odgovara dr. Goran Jurcan, psihijatar:

image
FOTOGRAFIJE: RANKO SUVAR/CROPIX


"Pretpostavljam da brat redovito posjećuje psihijatra. Liječenje depresije često je proces koji zahtijeva određeno vrijeme, no uz farmakoterapiju potrebno se uključiti i u druge vidove terapije, pri čemu prije svega mislim na psihoterapijsko liječenje. U ovim zahtjevnim vremenima psihoterapija se sve više odvija online, po mome sadašnjem iskustvu s usporedivim učinkom kao i kada su se seanse vodile uživo. Primjerice u KB Vrapču u tijeku je više online dnevnih bolnica, odaziv je velik, a pacijenti su programom iznimno zadovoljni. Pokušajte brata privoljeti da se, uz terapiju lijekovima, priključi i drugim vidovima liječenja. Moć grupe često nas u konačnici pozitivno iznenadi. Naravno, vaš se brat sa svojim psihijatrom treba posavjetovati o daljnjim mogućnostima liječenja te, u slučaju potrebe, i o bolničkom liječenju."

Linker
25. travanj 2024 22:18