Jaka bol u donjem desnom dijelu trbuha ključni je znak upale slijepog crijeva

 SHUTTERSTOCK
brza pomoć

Kad izostane bol - jednostavan test za prepoznavanje upale slijepog crijeva koji možete napraviti odmah

Polovica osoba s upalom slijepog crijeva nema tipično izraženu jaku bol u desnom dijelu trbuha, a odgađanje operacije, neprepoznavanje stanja i kasno postavljanje dijagnoze povećava rizik od komplikacija, duljeg oporavka i smrti. Uz to, taj zanemareni dio tijela, kako pokazuje sve više istraživanja, ipak ima itekako važnu ulogu

Blaža bol u trbuhu koja je jača kada kašljete, kišete ili se krećete, nadutost, zatvor ili proljev, plinovi, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i malo povišena tjelesna temperatura simptomi su koje možda nećete povezati s upalom slijepog crijeva, ali bi mogli upućivati upravo na to. Upala slijepog crijeva je hitno stanje, a najčešće je povezujemo s iznenadnom jakom boli oko pupka i u donjem desnom dijelu trbuha. No, ako jaka bol izostane, a to se prema nekim podacima događa čak kod polovice oboljelih, skloniji smo odgađati odlazak liječniku, što u slučaju upale slijepog crijeva može biti fatalno.


Češća u mladosti

Svaka će deseta osoba tijekom života imati upalu slijepog crijeva, najčešće između desete i tridesete godine, iako se slijepo crijevo može upaliti u bilo kojoj dobi, a ako se upala ne prepozna na vrijeme, taj naizgled beznačajan i nepotreban dio tijela može nam znatno naštetiti. Naime, trećina osoba s neliječenom upalom slijepog crijeva (apendicitis) razvit će komplikacije, uključujući puknuće slijepog crijeva i upalu potrbušnice, koja može dovesti do smrti čak u pedeset posto slučajeva. Važno je stoga prepoznati simptome i otići liječniku jer je upala slijepog crijeva hitno stanje. No, kada izostane jaka bol, jednostavan kućni test, koji savjetuju u poznatoj Klinici Cleveland, može vam pomoći da posumnjate u upalu slijepog crijeva.

Ako legnete na lijevu stranu i ispružite desnu nogu i desni kuk, trebali biste osjetiti oštru bol, kao i kada savijete desni kuk i koljeno te ga potom okrenete. Čak i ako niste sigurni, ipak odite liječniku jer akutnu upalu slijepog crijeva treba odmah početi liječiti. Slijepo crijevo (crvuljak, apendiks) nastavak je debelog crijeva na mjestu gdje se ono spaja s tankim crijevom i uobičajeno je dugo oko devet centimetara kod odrasle osobe. Nalazi se u donjoj desnoj strani trbuha. Do sada se smatralo da nema funkciju u organizmu, u nekim slučajevima se kirurški odstranjuje (kao usputni zahvat) čime se isključuju moguće komplikacije ako se upali. No, istraživanja posljednjih desetljeća ukazuju da taj organ ipak ima funkciju u imunosnom sustavu. Dok znanstvene spoznaje ne dospiju u kliničku praksu, i dalje ćemo ovaj organ smatrati beznačajnim, ali bol koja se javlja pri upali slijepog crijeva jedna je od onih boli u trbuhu koje nikada ne smijete zanemariti. Uzroci upale slijepog crijeva su mnogostruki. Do upale, odnosno iritacije i oticanja mogu dovesti začepljenja crvuljka zbog malog i tvrdog komadića stolice, crijevnih glista ili stranog tijela, ozljede trbuha, infekcije probavnog trakta i upalne bolesti crijeva, zastoj stolice, izrasline u crijevima...


Simptomi upale

Jaka bol u donjem desnom dijelu trbuha ključni je znak upale slijepog crijeva, ali važno je znati da upalu mogu pratiti i manje dramatični simptomi poput zatvora, proljeva, gubitka apetita, mučnine... Upaljeno slijepo crijevo može, ali i ne mora jako boljeti. Može doći i do rupture, što najčešće uzrokuje iznenadnu i jaku bol. Puknuće slijepog crijeva (perforacija) opasno je stanje jer dolazi do širenja bakterija u trbušnu šupljinu i razvoja ozbiljne, ponekad i smrtonosne infekcije (peritonitis), ulaska bakterija u krvotok i razvijanja sepse. Prema nekim podacima, upaljeno slijepo crijevo pukne u 30 posto slučajeva, najčešće unutar 36 sati od pojave simptoma. Kod visokorizičnih osoba pukne i u 80 posto slučajeva, a među njima su starije osobe i trudnice. Kod njih bol može biti manje izražena, a područje trbuha manje osjetljivo. Kada slijepo crijevo pukne, bol se smanji na sljedećih nekoliko sati, ali nakon toga nastaje peritonitis te bol i vrućica postaju izraženiji. Starije osobe, trudnice, pretili, osobe koje imaju dijabetes, kroničnu bolest pluća ili bolest srca sklonije su i komplikacijama nakon operacije slijepog crijeva (infekcije), dok se velika većina vrlo brzo oporavi bez ikakvih posljedica. Oporavak je duži kod osoba s puknućem crijeva. No, prije nekoliko desetljeća puknuće crijeva gotovo je uvijek značilo smrt. Zahvaljujući kirurškim postupcima i antibioticima stopa smrtnosti smanjena je gotovo na nulu ako se pravodobno dobije liječnička pomoć. Liječnicima su na raspolaganju i CT, ultrazvuk i krvne pretrage kako bi točno postavili dijagnozu, no važno je da osoba prepozna simptome i potraži medicinsku pomoć. Unatoč netipičnim simptomima koji se mogu javiti, pratite osjet boli. Ako je uporna i traje nekoliko sati, vjerojatno je upala slijepog crijeva. Ako nije izražena, svejedno odite liječniku. Upala slijepog crijeva ima slične simptome kao i Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, problemi sa žuči, infekcije mokraćnog sustava... Svaka od tih bolesti također zahtijeva liječenje.


Antibiotik umjesto operacije

Medicinska struka nedavno je pokazala zanimanje za liječenje upale slijepog crijeva isključivo antibioticima kako bi se izbjegao ili odgodio operativni zahvat. Usporedba ishoda liječenja antibiotičkim lijekovima i operativno objavljena u časopisu New England Journal of Medicine 2020. pokazala je da se uz primjenu antibiotika operacija može odgoditi i tri mjeseca. Kasnije su objavljena istraživanja koja su potvrdila odgodu operacije za godinu, dvije ili čak tri te je Američko udruženje kirurga uzimanje antibiotika prihvatilo kao prvu liniju liječenja. Iako ovaj pristup može biti uspješan kod nekih bolesnika, mnogi liječnici smatraju da ga je potrebno još proučavati, stoga se operacija (laparoskopska ili klasična) kod nas još uvijek smatra prvim izborom liječenja upale slijepog crijeva.


Važna uloga u imunitetu

Iako se dugo smatralo da slijepo crijevo danas više nema nikakvu funkciju u organizmu i da je zapravo evolucijski rudiment, iznimna fokusiranost znanstvenika na mikrobiom crijeva iznjedrila je iznenađujuće spoznaje i o ulozi slijepog crijeva. Prema istraživanjima provedenim na Sveučilištu Duke, slijepo crijevo je sigurno utočište u kojem se nastanjuju dobre bakterije dok ne budu potrebne za ponovno naseljavanje crijeva nakon, primjerice, teškog proljeva. Još su neka istraživanja otkrila da slijepo crijevo zapravo ima dvostruku ulogu. Prvo, ima znatne količine limfnog tkiva i primarno je mjesto za proizvodnju imunoglobulina A, koji je ključan za regulaciju gustoće i kvalitete crijevne flore. Drugo, s obzirom na njegov oblik i položaj, slijepo crijevo moglo bi biti jedinstveno mjesto za opskrbu tijela bakterijama. Izuzetno je bogato biofilmom koji kontinuirano otpušta bakterije u crijeva. Slijepo crijevo sadrži mikrobiotu raznoliku poput one koja se nalazi u debelom crijevu i mogla bi ga napuniti zdravom florom nakon epizode proljeva. Uza sve to, nekoliko je istraživanja upozorilo da bi učinci operacije slijepog crijeva mogli biti povezani s većim rizikom za razvoj upalnih stanja kao što su upalna bolest crijeva i bolesti srca, ali i kod manje očekivanih poremećaja kao što je Parkinsonova bolest. Nedostatak slijepog crijeva također bi mogao povećati rizik za pogoršanje ishoda ponavljajuće infekcije bakterijom Clostridium difficile uzrokovane oštećenjima crijeva nakon prekomjerne upotrebe antibiotika.

Linker
02. travanj 2024 11:47