Shutterstock
dežurna ordinacija

Kad alkohol postane ‘ispušni ventil‘... Kako se oduprijeti porivu za pijenjem

Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, Klinika Vrapče

Imam 25 godina i već se dulje vrijeme, oko pet godina, borim s ovisnošću. Poprilično sam depresivna i pesimistična, a alkohol sam uzimala kao neku vrstu "ispušnog ventila". Naime, sada je ta ovisnost dodatno pogoršala moje psihičko stanje. Već sam neko vrijeme na terapiji antidepresivima i lijekovima protiv anksioznosti. Zanima me kako se oduprijeti porivu za pijenjem.

  • Gordana T., Sisak


Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, Klinika Vrapče, Zagreb

Iz vašeg upita nije jasno jeste li u međuvremenu uspjeli uspostaviti apstinenciju od alkohola ili imate povremene recidive. Kako bi liječenje od alkoholizma bilo uspješno i bez komplikacija koje se javljaju s vremenom, i psihičke i fizičke, ključno je donijeti odluku o nekonzumiranju alkohola i uspostaviti apstinenciju. Nažalost, depresija je često u komorbiditetu s alkoholizmom te je često uzrok prekomjernog pijenja. Zato je važno detektirati problem i istovremeno liječiti oba poremećaja.

U liječenju važnu ulogu ima adekvatna farmakoterapija uz psihoterapijsku podršku. Danas postoji mnogo kvalitetnih antidepresiva te s nadležnim psihijatrom možete dogovoriti najbolje za sebe. Iz vašeg upita proizlazi da vam sadašnja terapija nije učinkovita jer i dalje imate žudnju za alkoholom, a uz to ste depresivni i pesimistični. Osim farmakoterapije i psihoterapije, poželjno se uključiti u klub liječenih alkoholičara u kojem ćete dobiti podršku od osoba s istim ili sličnim problemom poput vašeg, ali i priliku za uključivanje obitelji, što je od velikog značaja za liječenje alkoholizma i depresije.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 00:45