Ilustracija
 MILOS DIMIC/GETTY IMAGES
Otkrivamo

Je li za menstrualne bolove bolje uzeti paracetamol ili ibuprofen?

Žene tijekom života imaju oko 450 menstruacija, što znači da imate zaista puno šansi naučiti sve o tome. Unatoč tome, menstruacija nas i dalje može iznenaditi

Mislite li da znate sve što treba znati o vašoj menstruaciji? Žene tijekom života imaju oko 450 menstruacija, što znači da imate zaista puno šansi naučiti sve o tome. Unatoč tome, menstruacija nas i dalje može iznenaditi - i to ne samo ako se pojavi prije vremena. Mjesečnica i osjećaj malaksalosti kao da idu ruku pod ruku, a naše tijelo u tom trenutku se mora nositi s više izmiješanih stanja poput osjećaja nadutosti, grčeva, krvarenja i emocionalnih uspona i padova koji podsjećaju na hormonalnu krizu. Kao da tih tjedan dana emocionalnog i fizičkog vrtuljka nije dovoljno, priroda je ženama dala i PMS (predmenstrualni sindrom), čiji simptomi znaju krenuti i dva tjedna uoči menstruacije. Pronašli smo rješenja za najčešće simptome PMS-a i bolne menstruacije.

1. Uoči i na početku menstruacije: NADUTOST

Nadutost je vrlo čest rani simptom menstruacije s kojim se suočavaju mnoge žene. Može vam se činiti da ste se udebljali ili da su vam trbuh ili drugi dijelovi tijela zategnuti ili čak natečeni. Možda nećete moći u potpunosti spriječiti ovaj osjećaj, ali postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kod kuće i ublažiti njezine simptome:

  • Odaberite hranu s niskim udjelom natrija, najviše voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne proteine
  • Pijte puno vode
  • Preskočite kofein i alkohol
  • Ograničite prerađenu hranu
  • Redovito vježbajte

Ako je vaše nadimanje ekstremno ili utječe na vaše svakodnevne aktivnosti, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.

2. Za vrijeme menstruacije: BOLOVI

Osjećate li pritisak u donjem dijelu trbuha, donjem dijelu leđa ili bedrima? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno imate simptome primarne dismenoreje - poznatije pod nazivom menstrualni grčevi. Ovo stanje je potpuno normalno i može započeti dan ili dva prije mjesečnice i trajati nekoliko prvih dana krvarenja. Grčevi su uzrokovani kontrakcijama mišića unutar maternice zbog oslobađanja hormona nazvanog prostaglandin. Dok se kod nekih žena javljaju blagi simptomi, kod drugih se mogu javiti ozbiljniji poput mučnine, mekane stolice, glavobolje i vrtoglavice1. Ako imate ozbiljne simptome, dobro je konzultirati se sa svojim liječnikom jer to može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Evo kako ublažiti blage simptome:

  • Koristite topli oblog na donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa
  • Okupajte se u toploj vodi
  • Masirajte trbuh
  • Napravite laganu vježbu poput joge, hodanja ili plivanja kako biste povećali protok krvi2

Pitajte svog liječnika o upotrebi lijekova protiv bolova koji se prodaju bez recepta ili protuupalnih lijekova. Ako su vaši simptomi blagi, upotrijebite Combogesic, fiksnu kombinaciju paracetamola 500 mg i ibuprofena 150 mg u jednoj filmom obloženoj tableti.

image
iStock

3. Za vrijeme menstruacije: MIRIS

Menstruacija je jedan od vitalnih procesa ženskog tijela koji zaslužuje najveći oprez i brigu. Osiguravanje pravilne higijene tijekom menstruacije i pravilna prehrana ključ su za ublažavanje boli simptoma kroz koje prolazi svaka žena na svijetu. Jedno od prvih pravila za održavanje higijene tijekom menstruacije je redovito mijenjanje higijenskih uložaka.

Mijenjanje uložaka ili tampona unutar svakih 4-6 sati glavno je pravilo uspostavljanja higijene rodnice3. Još jedan od važnih faktora za održavanje higijene je pravilan izbor sapuna. Iako je svakodnevna upotreba higijenskih proizvoda za rodnicu dobra ideja, upotreba ovih proizvoda tijekom menstruacije može pogoršati stvari. Žensko tijelo ima vlastiti mehanizam čišćenja koji pomaže tijekom menstrualnih ciklusa, a ovi umjetni higijenski proizvodi mogu ometati prirodni proces koji dovodi do infekcija i rasta bakterija4. U periodu menstruacije poželjnije je birati nježne sapune na biljnoj bazi.

4. Poseban savjet: KADA PARACETAMOL, A KADA IBUPROFEN?

Paracetamol i ibuprofen različitim mehanizmom djeluju protiv boli. Paracetamol djeluje na način da zaustavlja prijenos bolnih podržaja do mozga. Ibuprofen spada u skupinu lijekova pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi (eng. non-steroidal anti-inflammatory drugs ili NSAIL). Ublažava bol i smanjuje upalu (oticanje, crvenilo i bolnu osjetljivost).5

Osim što se mogu uzimati i pojedinačno, kao monoterapija, paracetamol i ibuprofen mogu se uzimati i u kombinaciji istovremeno. Combogesic je kombinacija djelatnih tvari koje zajedničkim djelovanjem postižu brži i jači analgetski učinak u odnosu na iste doze paracetamola ili ibuprofena pojedinačno6 i zbog toga je odlična preporuka i za bolne menstruacije.

Combogesic se koristi za kratkotrajno simptomatsko liječenje blage do umjerene boli. U slučaju boli uzmite 1 do 2 tablete svakih 6 sati, do najviše 6 tableta u 24 sata. U slučaju da su simptomi ustrajni ili se pogoršavaju ili ako je lijek potreban dulje od 3 dana, potražite savjet liječnika.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte liječnika ili ljekarnika. Za više informacija pročitajte "Uputu o lijeku".

Sponzorirani članak.

IZVORI:

1https://www.healthpartners.com/blog/13-ways-to-stop-period-pain/

2https://www.uofmhealth.org/health-library/aq0001

3https://www.medicalnewstoday.com/articles/325878

4https://www.healthline.com/health/womens-health/how-to-get-rid-of-vaginal-odor

5COMBOGESIC Uputa o lijeku: Informacije za bolesnika

6 14 August 2017 EMA/ 517697/2017 EMEA /H/A-29/001447 Questions and answers on Paracetamol/ibuprofen 500mg/150mg film-coated tablets and associated names (tablets containing 500mg paracetamol and 150g ibuprofen)

PM-HR-2021-3-586

Linker
27. travanj 2024 03:57