SHUTTERSTOCK
KRAĆI JE PROBLEMATIČNIJI

Nepravilan menstrualni ciklus opasan je za srce

Pravilni menstrualni ciklusi pozitivno utječu na vezu hipotalamus-hipofiza-jajnik

Nepravilni menstrualni ciklusi povećavaju rizik za srčane bolesti i fibrilaciju atrija, odnosno aritmiju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Heart Association.

- Pravilni menstrualni ciklusi pozitivno utječu na vezu hipotalamus-hipofiza-jajnik, dok su oni nepravilni usko povezani s inzulinskom rezistencijom, metaboličkim poremećajima, hiperandrogenizmom i kroničnom upalom, a sva su ta stanja povezana s povećanim rizikom za kardiovaskularne bolesti - navode autori istraživanja.

Rizik

U odnosu na žene s pravilnim menstrualnim ciklusima, njihove vršnjakinje s nepravilnim ciklusima imale su 19 posto povećan rizik za kardiovaskularne bolesti te 40 posto za fibrilaciju atrija. Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti bio je 29 posto veći kod žena koje su imale menstrualne cikluse kraće od 21 dan te 11 posto veći za žene koje su imale cikluse duže od 35 dana.

Predugački ili prekratki ciklusi povezani su i s povećanim rizikom za fibrilaciju atrija, dok vrlo kratki ciklusi povećavaju izglede za koronarnu bolest i infarkt miokarda.

Linker
27. travanj 2024 04:58