SHUTTERSTOCK
pripazite

Kada je menstrualna bol znak nečeg mnogo ozbiljnijeg

Blagi do umjereni grčevi u danima oko ciklusa mogu biti normalni, no krvarenje ne bi smjelo biti tako bolno da značajno narušava vaš normalan život

Endometrioza nije rijetka bolest, no često se pogrešno smatra ne tako ozbiljnim problemom i često se njezini simptomi pogrešno pripisuju običnoj menstrualnoj boli. Maternica je obložena tkivom koje raste i ljušti se tijekom menstrualnog ciklusa. Endometrioza nastaje kad to endometrijsko tkivo počinje rasti na mjestima gdje ga ne bi trebalo biti, poput zdjelice i drugih mjesta izvan maternice, što može uzrokovati različite simptome uključujući bol u zdjelici, bolna krvarenja, bol prilikom snošaja, neplodnost i iscrpljenost. Dr. Ted Lee direktor minimalno invazivne ginekološke kirurgije u NYU Langone Health centru objasnio je kako možete znati kada je menstrualna bol znak ozbiljnog stanja poput endometrioze.

- Blagi do umjereni grčevi u danima oko ciklusa mogu biti normalni, no krvarenje ne bi smjelo biti tako bolno da značajno narušava vaš normalan život. Ako redovito osjećate intenzivnu bol koja utječe na vašu radnu sposobnost, odlazak u školu i druge svakodnevne aktivnosti, trebali biste porazgovarati s liječnikom. Bol u zdjelici se javlja kod endometrioze onda kad endometrijsko tkivo raste u trbušnoj šupljini izvan maternice. Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrioza reagira na hormonalne promjene tako što zadebljava, ljušti se i krvari te tako uzrokuje upalu i bol na bilo kojem mjestu na kojem se pojavljuje - pojašnjava dr. Lee dodajući da pacijentice mogu osjećati bol samo tijekom krvarenja ili u različitim periodima tijekom ciklusa. Endometrioza može uključivati i neke dodatne simptome uključujući vrlo obilno krvarenje, mučninu, povraćanje, proljev, bol tijekom snošaja i neplodnost. Dijagnosticiranje endometrioze može predstavljati izazov i često zahtijeva kombinaciju medicinske anamneze, pregleda zdjelice te ultrazvuka ili MR zdjelice. Pregled zdjelice omogućava da se uoče abnormalnosti poput cista ili ožiljnog tkiva, kao i da se provjeri postoje li bolne zone, mekoća tkiva ili vidljivi uzorci ove teške bolesti. Obično je endometrioza, u trenutku kad postane vidljiva ili snimke upućuju na nju, već u vrlo uznapredovalom stadiju. Za postavljanje dijagnoze može se koristiti i laparoskopija, pri čemu se pacijentica stavlja u opću anesteziju, a kirurg izvršava niz malih incizija u abdomenu te uvodi kameru sa svjetlom. Tako liječnik može vidjeti endometriozu i ožiljno tkivo i tako potvrditi dijagnozu.

Kako se liječi endometrioza

Cilj liječenja je ublažiti simptome, držati pod kontrolom bol i poboljšati kvalitetu života. Nažalost, zasad ne postoji lijek protiv endometrioze. Specifičan plan liječenja ovisi o svakoj pacijentici ponaosob, a u obzir se uzimaju faktori poput težine simptoma i reproduktivnih ciljeva osobe. Bezreceptni lijekovi za ublažavanje bolova, poput ibuprofena i naproksena, mogu pomoći kod boli. Hormonalna terapija, uključujući antibebi pilule i kontracepcijska sredstva samo na bazi progesterona reguliraju menstrualni ciklus i pomažu u ublažavanju simptoma. U slučajevima kad lijekovi nisu dovoljni, mogu se preporučiti minimalno invazivni kirurški postupci. Tijekom laparoskopskog zahvata kirurg može odstraniti endometrijsko tkivo i ožiljno tkivo te istodobno obaviti dijagnostički postupak. Isto tako laparoskopija uz robotsku asistenciju je još jedna minimalno invazivna opcija koja liječnicima pruža trodimenzionalni prikaz u visokoj rezoluciji malih područja koja okružuju organe zdjelice.

Endometrioza može na nekoliko načina dovesti do neplodnosti. Na primjer, ožiljno tkivo endometrijskih implantata može blokirati Fallopijeve tube te tako onemogućiti da sperma oplodi jajnu stanicu. Može uzrokovati neplodnost i lučenjem toksina koji mogu spriječiti da oplođena jajna stanica prione uz endometrijsko tkivo u maternici. Ovisno o preferencijama pacijentice i planovima za buduće trudnoće, moguće je odstranjivanje endometrioze koje je poštedno za plodnost tako da se sačuvaju maternica i drugi reproduktivni organi, a ublaži bol uzrokovana bolešću. U mnogim slučajevima kirurško odstranjivanje endometrioze može poboljšati izglede za trudnoću, ako nisu otkriveni drugi uzroci neplodnosti. U teškim slučajevima, kad niti jedna terapija nije dala rezultata i pacijentica ne želi sačuvati plodnost, može se razmatrati kirurško odstranjenje maternice u kombinaciji s ekscizijom endometrioze.

Linker
25. travanj 2024 15:25