Problemi sa sinusima i posljedice
 FOTOGRAFIJE: Shutterstock
Dežurna ordinacija

Je li moguće da mi je upala sinusa oštetila sluh?

Tijekom upale uha ili sluznice nosa i sinusa često dolazi do zatvaranja Eustahijeve cijevi, što ima za posljedicu nakupljanje tekućeg sadržaja u srednjem uhu. Glavni simptom je osjećaj zaglušenosti, punoće u uhu

Prije pet mjeseci imao sam dosad najtežu upalu sinusa koja je trajala mjesec dana. Začepljenost nosa, više izraženu na lijevoj nosnici, sanirao sam sprejem za nos na bazi morske vode. Upala je ostavila posljedice - lijevo uho ostalo mi je "zaglušeno" i slabije čujnosti, vjerojatno zbog otečenosti sluznice. Kod stajanja i naginjanja glave na lijevu stranu u vodoravni položaj čujnost lijevog uha se uspostavlja. Kako to riješiti? Uši nisu začepljene cerumenom, nemam bolova ni temperature, a osjet mirisa mi je očuvan. Na desno uho nema tegoba.

Nenad I., Zagreb


Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:

image
FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX


"Tijekom upale uha ili sluznice nosa i sinusa često dolazi do zatvaranja Eustahijeve cijevi, što ima za posljedicu nakupljanje tekućeg sadržaja u srednjem uhu. Glavni simptom je osjećaj zaglušenosti, punoće u uhu. To zna potrajati i nekoliko mjeseci prije nego što se ponovno uspostavi prohodnost Eustahijeve cijevi. Potrebno je provoditi redovite toalete nosa fiziološkom otopinom, u slučaju jače kongestije mogu se koristiti dekongestivi nekoliko dana. Preporučuje se žvakati žvakaće gume te raditi tzv. propuhivanje Eustahijeve cijevi (prstima stisnuti nos te puhanjem pokušavati izjednačiti tlak između srednjeg uha i nosa). Vrlo rijetko se može dogoditi da tijekom prehlade dođe do oštećenja unutrašnjeg uha, što ima slične simptome, ali se liječi na drugačiji način. U slučaju da su simptomi jako izraženi ili pak u slučaju jačeg šuma i vrtoglavice, preporučuje se pregled liječnika da bi se isključilo oštećenje unutrašnjeg uha."

Linker
05. ožujak 2024 21:10