Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji.
 Getty Images
ZDRAVLJE

Istraživanje pokazalo: ovo ulje smanjuje opseg struka i indeks masne jetre kod čak 75% oboljelih

U Hrvatskoj je provedeno prvo pilot istraživanje o primjeni ulja račića krila, bogatog omega-3 kiselinama, kod bolesnika s nealkoholnom masnom bolesti jetre - što je jedno od rijetkih hrvatskih istraživanja u koje je uključen dodatak prehrani, proizvod hrvatske tvrtke Almagea.

Ulje račića krila pokazuje se kao potencijalno sjajno rješenje za problem masne jetre - ozbiljno stanje koje se u Europi pojavljuje kod 23,1% ljudi, a procjene su da iste brojke vrijede i u Hrvatskoj i koje se povezuje s ozbiljnim rizicima i bolestima za kardiovaskularni sustav. Takve je rezultate pokazalo prvo PILOT istraživanje provedeno tijekom 2016. i 2017. godine u Hrvatskoj od prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender na ukupno 14 bolesnika s dijagnosticiranom bolesti nealkoholne masne jetre. Nakon šest mjeseci istraživanja, tijekom kojeg su bolesnici u intervencijskoj skupini dobivali tri kapsule dnevno ulja račića krila (Almagea® KRILL OIL CARDIO+ koji sadrži 1500 mg ulja račića krila, 36 mg vitamina E i 165 mcg selena).

Rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje tjelesne mase i opsega struka te smanjenje indeksa masne jetre kod čak 75% oboljelih. Pokazano je također i povećanje omega-3 indeksa u intervencijskoj skupini od 7,7%.

Sve su to statistički značajna poboljšanja - bez obzira na malen opseg ovog istraživanja, jednog od prvih provedenih u Hrvatskoj na dodacima prehrani - posebno važna jer je u Hrvatskoj konzumacija ribe veoma niska, a riba i morski plodovi najvažniji su izvor omega-3 masnih kiselina.


Za koga bi bilo preporučljivo

Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji, poglavito kod osoba koje su pretile ili imaju neke od komponenti metaboličkog sindroma kao što su:

  • visok krvni tlak,

  • dijabetes i/ili lošu krvnu sliku,

  • posebno povišena koncentracija triglicerida,

  • povišene razine ukupnog i LDL kolesterola.


U užem smislu, ovo PILOT istraživanje pokazalo je kako spomenuti dodatak prehrani zbog sadržaja ulja račića krila u kombinaciji s antioksidansima, vitaminom E i selenom ima značajan potencijal za primjenu kod oboljelih od masne bolesti jetre.

Zagreb, 181018. 
Nutricionistica Daria Vranesic Bender.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
Naša ugledna nutricionistica, prof. dr. sc. Daria Vranešić Bender, izvukla je zanimljive zaključke iz istraživanja provedenog tijekom 2016. i 2017. godine.

Preciznost u otkrivanju nealkoholne masne jetre

Tijekom šestomjesečnog istraživanja prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender koristila je sljedeće metode: mjerenje antropometrijskih parametara, potrošnja energije u mirovanju (REE), jetreni enzimi, razina lipida u serumu, omega-3 indeks i indeks masne jetre. Mjerenje se vršilo na početku i na kraju istraživanja.

Omega-3 indeks predstavlja koristan biomarker za kardiovaskularne bolesti, a može biti i koristan pokazatelj rizika za razvoj nealkoholne masne jetre.

Omega-3 indeks u terminologiju je uveden prije nekoliko godina, a označava sadržaj EPA+DHA (omega-3 masnih kiselina) u odnosu na ukupne masne kiseline u membrani eritrocita (izražen kao postotak). Odličan je pokazatelj sadržaja omega-3 masnih kiselina u tkivima te predstavlja fiziološki relevantan i neovisan čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti s potencijalnim značajem u kliničkoj primjeni.

FLI ili indeks masne jetre (engl. Fatty Liver Index) je validirani indikator koji ukazuje na stupanj masne jetre, a dobiva se na temelju podataka o indeksu tjelesne mase, opsegu struka, razini triglicerida i jetrenog enzima gama-glutamiltransferaze (GGT). FLI je jedan od tri najbolje validiranih biomarkera steatoze jetre prema međunarodno priznatim smjernicama, ima dobru prediktivnu sposobnost te je precizan u otkrivanju nealkoholne masne jetre.


Sponzorirani sadržaj

Linker
02. ožujak 2024 18:02