Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.
 Foto: Shutterstock
Najčešći uzrok smrti

I dalje svakog sata 1 osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

01. lipanj 2018.
U subotu, 2. lipnja na Cvjetnom trgu održat će se edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije 'Oživi me'.

Zaklada «Hrvatska kuća srca» u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me» i povodom Dana Grada Zagreba organizira u subotu, 2. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja. Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase.

Postupak oživljavanja

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

Čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom na to da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 3.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno.

Važnost edukacije

- Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 3.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno.

Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Teme
Linker
11. rujan 2021 16:47