Visoke razine kolesterola predstavljaju značajan rizik po zdravlje jer previše masnoće (kolesterola) s vremenom može blokirati žile što dovodi do komplikacija kao što su problemi sa srcem i moždani udari

 SHUTTERSTOCK
dobro pogledajte

Doktor otkriva kako vas nožni prsti upozoravaju da imate povišen kolesterol

Iako često nema očite simptome, postoji jedan jasan znak na koji biste trebali pripaziti

Povišen kolesterol je poremećaj koji ima oko 60 posto odraslih osoba u svijetu, no milijuni ih uopće nisu nesvjesni da ga imaju. Iako često nema očite simptome, postoji jedan jasan znak na koji biste trebali pripaziti, a povezan je s vašim nožnim prstima. Povišen kolesterol je stanje kod kojeg je u krvi prisutno previše masnih tvari koje se nazivaju kolesterol, te koje može uzrokovati perifernu arterijsku bolest. Dr. Sami Firoozi, kardiolog iz Klinike Harley Street u Londonu kaže da periferna arterijska bolest može uzrokovati usporen rast noktiju ili njihovu lomljivost.

Periferna arterijska bolest je stanje kod kojeg u arterijama dolazi do nakupljanja masnog plaka, koji se naziva ateroskleroza i smanjuje protok krvi u nogama. Poznat i pod nazivom periferna vaskularna bolest, može imati za posljedicu slabu cirkulaciju te oslabljen dovod krvi do noktiju na nožnim prstima, a to znači da u njima nema dovoljno kisika i nutrijenata koji bi im omogućili rast. Iako se bolest može razviti u bilo kojoj krvnoj žili, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, najčešća je u nogama. Ostali simptomi ove bolesti na koje valja obratiti pažnju uključuju gubitak dlačica na nogama i stopalima, neosjetljive ili slabe noge, rane koje ne cijele i sjajnu kožu. Uz to, koža može promijeniti boju te postaje bljeđa nego inače, no to je teže uočiti na tamnoj puti.


Promjene u načinu života

Kolesterol je od ključnog značenja za normalno funkcioniranje tijela, uključujući stvaranje stanica i proizvodnju hormona, poput estrogena i testosterona. No, prevelika količina kolesterola može blokirati krvne žile te povećati rizik za srčani udar, moždani udar ili krvne ugruške. Visoke razine kolesterola u krvi najčešće su posljedica konzumiranja masne hrane, izostanka tjelesne aktivnosti, debljine, pušenja i konzumacije alkohola, no može postati i obiteljska sklonost. Poremećaj sam po sebi nema nikakve simptome i može se otkriti samo krvni testom. Kolesterol se inače stvara u jetri te se prenosi krvlju uz pomoć proteina, a razlikuju se dvije vrste kolesterola: lipoproteini visoke gustoće (HDL ili takozvani dobri kolesterol) koji nose kolesterol od stanica do jetre u kojoj se razgrađuje ili obrađuje kao otpad te lipoproteini niske gustoće (LDL ili takozvani loš kolesterol) koji nose kolesterol u stanice, a višak se potom taloži na stijenke krvnih žila.

Prehrana bogata životinjskim mastima, poput maslaca i mesnih prerađevina kao što je slanina, te kokosovo ulje mogu povisiti razinu kolesterola u krvi. Statini, skupina lijekova koji mogu sniziti razinu LDL kolesterola, osnovni su način za liječenje visokog kolesterola. No, promjene u načinu života također mogu pomoći u snižavanju kolesterola u krvi, poput konzumiranja hrane s manjim udjelom masti, redovite tjelovježbe, prestanka pušenja i smanjenja konzumacije alkohola.

ČITAJTE I: Prirodni recepti i namirnice koje smanjuju razinu kolesterola u krvi

Linker
21. travanj 2024 05:42