Kolesterol je prirodni nusprodukt jetre, ali unosimo ga i hranom. “Dobri” kolesterol (HDL) čuva krvožilni sustav, dok “loši” kolesterol (LDL) može izgraditi masne naslage na stijenkama arterija.
 Foto: Istock
Zaista pomažu

Prirodni recepti i namirnice koje smanjuju razinu kolesterola u krvi

Preporučuje se mediteranski način prehrane, što znači unos svježeg sezonskog voća i povrća, ribe, maslinova ulja, uz začine poput lovorova lista, korijandra, ružmarina… Za međuobrok posegnite za bademima, lješnjacima, orasima, pinjolima jer svi smanjuju visoki LDL kolesterol.

Piše: dr. Vesna Gorički, www.zg-akupunktura.com

Povišena razina masnoća, kolesterola i triglicerida, u krvi rizik je za razvoj debljine, metaboličkog sindroma, bolesti srca i krvnih žila. Stoga treba promišljeno pristupiti smanjivanju njihove razine. Kolesterol je prirodni nusprodukt jetre, ali unosimo ga i hranom. Važan je za oporavak i razvoj stanica u organizmu. Ima važnu ulogu u poboljšanju sposobnosti pamćenja i učenja, u proizvodnji vitamina D, sintetizira spolne hormone i steroide koji kontroliraju razinu šećera u krvi i krvni tlak. “Dobri”, HDL kolesterol čuva krvnožilni sustav, dok “loši”, LDL kolesterol može izgraditi masne naslage na stijenkama arterija. Premalo HDL kolesterola dovodi do bolova i upale, što je, prema najnovijim studijama, pravi uzrok bolesti srca.

ZAŠTO SU MASNOĆE OPASNE

Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom (glavni su sastojak životinjskih i biljnih masnoća), a proizvodi ih i naše tijelo. Nalaze se u masnim stanicama kao skladište energije. Sve prekomjerno što pojedemo pretvara se u trigliceride i taloži u obliku masnih naslaga. Na povišenje masnoća, uz unos masne, pržene hrane, utječu i nedostatak tjelesne aktivnosti, višak kilogrma, prekomjeran unos šećera, pušenje, stres, neke bolesti štitnjače... Kad unosimo manje hrane nego što nam treba, te se masne naslage troše. Zato je kod povišenih triglicerida dijeta prvi korak u rješavanju problema.

U dnevne aktivnosti trebalo bi uvrstiti i vježbanje ili barem hodanje, jer je dokazano da se vježbanjem snižava razina kolesterola i do 30 posto. Kako je i stres jedan od uzroka povišenih masnoća, svakako ga treba smanjiti ili barem ublažiti reakciju na stres, u čemu mogu pomoći tretmani akupunkture.

SEZONSKO I SVJEŽE

Što se tiče promjene prehrane, preporuka je mediteranski način prehrane, koji znači unos svježe sezonske hrane, ribe, maslinova ulja, uz začine poput lovorova lista, korijandra, ružmarina… Za međuobrok posegnite za bademima, lješnjacima, orasima, pinjolima jer svi smanjuju visoki LDL kolesterol. Nemojte pojesti više od jedne šake dnevno.

KINESKA NARODNA MEDICINA PREPORUČUJE CRVENU RIŽU

U kineskoj narodnoj medicini crvena riža koristi se za probavne i crijevne probleme te za bolju cirkulaciju. Danas su popularni preparati crvene riže za snižavanje masnoća u krvi.

Dokazano je da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon osam tjedana uzimanja preparata. Njezin učinak i djelotvornost pripisuju se prirodnim inhibitorima enzima koji kontroliraju sintezu kolesterola u jetri.

Pri konzumiranju preparata crvene riže treba izbjegavati alkohol i lijekove koji oštećuju jetru, lijekove protiv upale i za snižavanje krvnog tlaka. Ne preporučuje se istodobno uzimanje soka od grejpa, koenzima Q10, astaksantina i cinka, ginka i češnjaka. Odraslima se preporučuje 1200 mg praha crvene riže, čak i do dva puta na dan. Upotreba preparata crvene riže ne preporučuje se mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama koje imaju problema s jetrom.

Foto: Istock
Sok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol.

PRIRODNI RECEPTI

SOK OD RAJČICE

Pomiješajte 1 dl soka od rajčice, žlicu češnjaka u prahu, žlicu nasjeckanog peršina i žlicu maslinova ulja. Pijte ujutro na prazan želudac, pet dana.

ZOBENA KAŠA S JABUKOM

Zobena kaša sadrži beta-gluten, tvar koja snižava razinu kolesterola u krvi i utječe na izbacivanje štetnih slobodnih radikala iz tijela. Jabuke, ako ih jedete redovito, snižavaju kolesterol za čak 39 posto. Bogate su pektinom, koji blokira apsorpciju kolesterola u crijevima i pridonosi njegovu izlučivanju iz organizma. U zobenu kašu dodajte naribanu jabuku zajedno s korom.

KVASAC I MED

Jednom mjesečno ujutro na prazan želudac popijte mješavinu napravljenu od polovice malog svježeg kvasca, soka jednog limuna i žličice meda. Sve sastojke miješajte dok se ne sjedine i popijte.

JABUČNI OCAT

Jabučni ocat koristi se za snižavanje visoke razine triglicerida i kolesterola u krvi. U čašu vode ulijte 1 žličicu jabučnog octa i dodajte 1 žličicu meda. Pijte dva puta dnevno dok ne primijetite poboljšanje.

CELER I LIMUN

Dokazano je da celer snižava LDL kolesterol zato što relaksira arterije i omogućava njihovo širenje. Ogulite i naribajte četiri korijena celera. Na kockice narežite šest neprskanih limuna s korom. Pomiješajte celer i limun, dodajte litru vode. Ostavite da stoji 24 sata, dobro izgnječite i procijedite kroz gazu. Pijte po jednu čašicu prije svakog obroka. Čuvajte u hladnjaku.

CIMET

Kako biste smanjili nivo triglicerida u krvi, svakodnevno koristite cimet u prahu. Možete ga dodavati u razna jela, napitke, deserte ili ga jesti s voćem.

NAPITAK OD PLAVOG PATLIDŽANA I KRASTAVCA

Krastavac i plavi patlidžan sadrže ljekovite sastojke koji pročišćavaju krvne žile i smanjuju nivo triglicerida i kolesterola u krvi. Operite i izrežite jedan plavi patlidžan i jedan krastavac. Sastojke stavite u blender i dodajte čašu vode. Napitak treba piti svakog dana, sat prije doručka, tijekom 15 dana. Ne preporučuje se osobama s niskim tlakom.

ČAJ OD MANDARININE KORE

Prokuhajte 5 g kore mandarine u 200 ml vode, kad zakipi, kuhajte oko pet minuta. Ostavite da se malo ohladi, zatim procijedite i popijte.

ZOBENA VODA

Ovaj prirodni lijek lako se priprema: u čašu vode dodajte 2 žlice zobenih pahuljica i ostavite preko noći. Ujutro procijedite i popijte.

ČEŠNJAK I LIMUN (tibetanski recept)

Sitno sameljite 300 g češnjaka i 1 kg limuna s korom. Dodajte 1,5 l vode, stavite na štednjak i čim zakipi, maknite s vatre. Ostavite da se prohladi. Nakon toga lijek ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku. Uzimajte 0,5 dl na prazan želudac svako jutro, najmanje 25, a najviše 40 dana. Poslije toga obavezno napravite pauzu od deset dana pa ponovite postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Linker
05. ožujak 2024 20:50