SHUTTERSTOCK
Nova saznanja

Često se javlja i prije tremora! Ovaj neobičan osjećaj može predvidjeti kognitivni pad kod Parkinsonove bolesti

Podaci su prikupljeni na uzorku od 75 pacijenata s Parkinsonovom bolešću, u dobi između 60 i 70 godina

Halucinacije prisutnosti su oni osjećaji da je netko u blizini, iako ste zapravo sasvim sami. Nastavno na istraživanje koje je pokazalo da su ovi osjećaji česti kod ljudi s Parkinsonovom bolešću, nova studija sugerira da bi također mogle predvidjeti i kognitivni pad.

ČITAJTE I: Parkinsonova bolest - sve što trebate znati


Što govori studija

Smatra se da jedna od dvije osobe s Parkinsonovom bolešću redovito doživljava halucinacije te se kod trećine pacijenata pojavljuju i prije opće poznatijih simptoma, poput drhtanja.

Podaci su prikupljeni na uzorku od 75 pacijenata s Parkinsonovom bolešću, u dobi između 60 i 70 godina, korištenjem neuropsiholoških intervjua za procjenu kognitivnog pada i elektroencefalografije (EEG) za mjerenje mozga u mirovanju. Pacijenti su također govorili o iskustvima s postojećim halucinacijama.

Tim znanstvenika je otkrio da je kognitivno opadanje frontalne izvršne funkcije – koja obuhvaća pozornost, rješavanje problema, emocionalnu regulaciju i kontrolu impulsa - bilo brže tijekom pet godina kod onih pacijenata koji su doživjeli halucinacije u ranoj fazi napredovanja bolesti.

Jedan od članova tima, liječnik i neurolog Olaf Blanke sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lausanni navodi kako provedeno istraživanje sugerira da rane halucinacije kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću, treba shvatiti ozbiljno. Zato, potiče svakog pacijenta koji ima prisutne halucinacije, da spomene iskustva svojim liječnicima.

- Otkrivanje najranijih znakova demencije znači rano upravljanje bolešću, što nam omogućuje da razvijemo poboljšane i personalizirane terapije koje nastoje modificirati tijek bolesti te poboljšati kognitivne funkcije - kaže Blanke.

Halucinacije se definiraju kao lažne percepcije osjetilnog iskustva, koje obično proizlaze iz abnormalnosti u funkciji mozga, stoga ne čudi da postaju prevladavajuće kod bolesti mozga kao što je Parkinson.

image
SHUTTERSTOCK

Budućnost sustava ranog upozorenja

Sljedeći korak za znanstvenike je istražiti načine na koje se ovaj sustav ranog upozorenja može prikladno i pouzdano koristiti. To bi moglo uključivati uočavanje obrazaca aktivnosti mozga koji su u korelaciji s halucinacijama, možda čak i prije nego što se stvarno pojave.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Mental Health.

Linker
03. svibanj 2024 15:22