FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Budim se s utrnutim prstima ruke. Je li problem u vratnoj kralježnici?

Često su tzv. parestezije (trnci i slične senzacije) koje se javljaju ujutro posljedica položaja tijekom spavanja, pogotovo ako postoje činitelji koji olakšavaju podražaj živca

Povremeno mi trnu prsti ruke kad se ujutro probudim. Doktorica opće prakse kaže da je najvjerojatnije riječ o problemu s vratnom kralježnicom. Bio sam na rendgenu i nalaz je u redu. Doktorica kaže da se tu u principu ne može ništa učiniti i da kupim bolji jastuk za spavanje. No, to mi ne pomaže. Ima li pomoći za moju situaciju, mogu li mi pomoći neke vježbe za jačanje leđa, kralježnice ili slično i koje bi to vježbe bile? Smetnje traju nekoliko mjeseci i ništa me ne boli.

Goran L., Zagreb

Odgovara mr. dr. Željko Markovac, ortoped:

"Često su tzv. parestezije (trnci i slične senzacije) koje se javljaju ujutro posljedica položaja tijekom spavanja, pogotovo ako postoje činitelji koji olakšavaju podražaj živca (naglašeni poprečni nastavci vratnih kralježaka, varijacije u području vratne muskulature ili ramena i sl.). Najvažnije je definirati uzrok vaših bolova. Za to je potreban klinički pregled, a uz rendgen koji ste već obavili možda će još biti potrebno obaviti MR i EMNG, ali ne prije nego što vas pregleda neurolog ili fizijatar, eventualno vertebrolog. Terapija dolazi kao zadnji korak. Savjet o promjeni jastuka je dobar i često uspješan korak."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
12. travanj 2024 15:54