FOTOGRAFIJE: YACOBCHUK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Prirodna pomoć

Atopijski dermatitis: Savjeti koji mogu pomoći

Ovi savjeti nisu jamstvo za trajno izlječenje atopijskog dermatitisa, no obećava to što je njihova učinkovitost dijelom poduprta znanstvenim istraživanjima, a dijelom preporukama osoba koje žive s atopijskim dermatitisom

1. SAMO BLAGI GELOVI ZA TUŠIRANJE
Pravilo broj jedan za držanje ekcema pod kontrolom je upotreba odgovarajućih proizvoda za pranje, a to znači onih koji ne sadrže sapun, koji lišava kožu prirodne zaštitne barijere i uzrokuje suhoću, te bez mirisa i boje, jer takvi sastojci imaju nadražujući učinak i mogu djelovati kao okidači za simptome atopijskog dermatitisa.
2. NIŠTA BEZ HIDRATACIJE
Redovita i obilna hidratacija sprečava isušenost, koja može uzrokovati svrbež, a uz to djeluje kao zaštitna barijera koja onemogućava potencijalne iritanse da naštete koži. Odaberite bogate i masne hidratantne proizvode i klonite se proizvoda koji sadrže bojila i mirise. Nanesite hidratantni proizvod minutu ili dvije nakon tuširanja i tijekom dana kad god osjetite da vas koža zateže ili je suha.
3. ISPROBAJTE VLAŽNE OBLOGE
Mokri oblozi pomažu u rehidrataciji kože tijekom akutne epizode ekcema, kad je koža naročito isušena i osjetljiva. Nakon kupanja i nanošenja hidratantnog proizvoda na zahvaćeni dio kože navucite toplu i vlažnu majicu ili hlače ili stavite oblog od mokre gaze te preko toga odjenite suhu odjeću. Oblog držite nekoliko sati ili preko noći kako biste omogućili koži da upije što više vlage.
4. ZABORAVITE VRUĆU VODU
Možda mislite da su vruća kupka ili tuš umirujući, ali u slučaju ekcema djeluju upravo suprotno: nadražuju kožu. Stoga prednost dajte mlakoj ili hladnoj vodi.

5. NE ČEŠITE SE

Češanje suhe i nadražene kože pogoršava stanje. Ako se ne možete oduprijeti porivu da se počešete, kupite neki bezreceptni proizvod za ublažavanje svrbeža i hlađenje kože.


6. DOBRO SE ODJENITE KAD IZLAZITE NA HLADNOĆU
Hladni i snažni zimski vjetar može dodatno isušiti kožu i potaknuti pojavu simptoma atopijskog dermatitisa, stoga se za hladnih dana, kad izlazite, dobro umotajte te pokrijte šalom čak i lice ako imate ekcem upravo na licu.

Linker
11. travanj 2024 16:11