Sjedite što manje!
 Getty Images/iStockphoto
pomažu

Ako ne pričamo o njima, ne znači da ne postoje: 12 trikova za brzo rješavanje boli kod hemoroida

Isprobajte neke od ovih kućnih metoda za ublažavanje svrbeža i boli uzrokovanih hemoroidima.

Kod odraslih osoba hemoroidalne tegobe često se jave nakon pogrešne prehrane, poslije nekog pikantnog obroka ili roštilja, poslije pretjerivanja s alkoholnim pićima, ali i nakon neregulirane stolice, odnosno opstipacije ili zatvora. Isprobajte neke od ovih kućnih metoda za ublažavanje svrbeža i boli uzrokovanih hemoroidima.


1. „Natrpajte se” vlaknima

Liječenje započnite iznutra i to prehranom bogatom vlaknima jer ona mogu smanjiti krvarenje i bol koje uzrokuju hemoroidi. Navalite na povrće i voće bogato vlaknima, smeđu rižu, cjelovite žitarice i orahe, a pomoći će i pijenje velike količine vode jer ćete time spriječiti zatvor koji može biti jako bolan ako imate hemoroide.


2. Ublažite neugodu vrećicom čaja

Vanjske hemoroide moguće je ublažiti stavljanjem obloga od tople i vlažne vrećice čaja. Taninska kiselina pomaže u smanjenju otečenosti, ublažava bol i pospješuje koagulaciju te tako smanjuje krvarenje.


3. Sjedite što manje

Imate li posao koji iziskuje dugotrajno sjedenje za stolom, svakih sat vremena ustanite i pet minuta šećite kako biste smanjili pritisak u rektalnoj zoni koji potiče nastanak hemoroida. U teretani izbjegavajte koristiti sprave kao što su sobni bicikl ili sprava za hack čučanj (hack squat machine) jer stvaraju isti pritisak u rektalnoj zoni kao kad sjedite. Umjesto toga radije brzo hodajte 20 do 30 minuta po pokretnoj traci jer ćete tako pospješiti funkciju crijeva.


4. Priuštite si toplu kupku

Topla voda povećava protok krvi kroz žile te tako pomaže u smanjenju otečenosti žila. Napunite kadu vodom i sjednite u nju podignutih koljena kako bi područje zahvaćeno hemoroidima bilo maksimalno izloženo djelovanju tople vode. Dodate li u vodu gorku sol (epsomska sol ili magnezijev sulfat), to će još više potaknuti hemoroide na stezanje i ubrzati izlječenje.


5. Zaledite zahvaćenu zonu

Kod hemoroida su žile nabrekle, odnosno otečene, a ta se otečenost može smanjiti (čime se i bol ublažava) ledenim oblozima. Napunite vrećicu ledom, omotajte je tankom krpom i sjedite na njoj oko 20 minuta. Ako je potrebno, ponovite postupak, ali između svake aplikacije napravite stanku od najmanje 10 minuta.


6. Pazite na higijenu

Bilo bi dobro da svakodnevno tuširanje zamijenite kupanjem kako biste analnu zonu mogli što kvalitetnije oprati toplom vodom. Nemojte koristiti sapun niti mokre maramice na bazi alkohola ili one koje sadrže parfem jer to može samo pogoršati stanje kod hemoroida. Ne brinite, namakanje u toploj vodi može biti više nego dovoljno da ta zona bude odgovarajuće očišćena. Nakon namakanja u vodi, analnu zonu posušite fenom, a nemojte trljati ručnikom.


ČITAJTE I: Bolest modernog doba o kojoj se mnogi srame govoriti


7. Prilegnite kad god možete

Kako liječiti hemoroide bez krema i gelova? Jednostavno - tako da s analne zone uklonite pritisak. To možete učiniti tako da se na pola sata ispružite na krevetu s blago podignutim nogama. Taj će položaj poboljšati cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u stražnjici, a to će doprinijeti izlječenju hemoroida. Ponovite to tijekom dana koliko god često možete.


8. Brišite se običnim toaletnim papirom

Parfumirani ili obojeni toaletni papir sadrži dodatne kemikalije koje mogu nadražiti ionako preosjetljivo područje. Običan, bijeli papir bez mirisa je najbolji izbor, a nakon brisanja nanesite hidratantnu kremu bez mirisa.


9. Namažite se vazelinom

Vazelin može ublažiti bol i ubrzati izlječenje ako ga nanesete na zahvaćeno područje.


10. Kad vam je 'sila', obavite to

Zadržavanje stolice može dovesti do zatvora, što znači da ćete se morati jako napinjati kad jednom odlučite obaviti veliku nuždu. To može izazvati pritisak u trbušnoj šupljini i izazvati pojavu hemoroida. Umjesto da se usredotočite na liječenje hemoroida, idući put pokušajte spriječiti da se uopće pojave. Najbolji način za to je sprečavanje zatvora.


11. Krumpir je vaš saveznik (ali ne na tanjuru)

Možda zvuči čudno, ali oblog od krumpira je vrlo učinkovito kućno sredstvo protiv hemoroida. Naribajte ga i stavite na zahvaćenu zonu te ostavite neko vrijeme. Krumpir ima adstringentno djelovanje te ćete ubrzo osjetiti olakšanje.


12. Isprobajte hamamelis

Hamamelis ili američka lijeska je biljka bogata taninima koji pospješuju stezanje krvnih žila. Namočite blazinicu u hidrolat hamamelisa i položite na hemoroide te ostavite da djeluje.


ČITAJTE I: Prirodni pripravci koji ublažavaju tegobe s hemoroidima

Linker
05. ožujak 2024 21:34