S obzirom na to da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja zasad su skromni.
 Getty Images/iStockphoto
Svi pušači nakon 50. na CT pregled

Akcija u 10 gradova: u svibnju kreće program ranog otkrivanja raka pluća

Nizozemska i Belgija jedine su europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Cilj je smanjiti visoku smrtnost i liječiti karcinom pluća.

U svibnju će u deset hrvatskih gradova početi provedba programa ranog otkrivanja raka pluća. Liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede CT uređajem niske doze zračenja upućivat će pušače starije od 50 godina. Smatra se, naime, da CT pregled može otkriti promjene koje bi se mogle razviti u rak, a pušači su najrizičnija skupina za obolijevanje od ovog agresivnog karcinoma od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli 3000 ljudi.


U Hrvatskoj se kod gotovo 80 posto oboljelih rak pluća otkrije u kasnijoj fazi

Pregledi će se obavljati u svim kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj i drugim bolnicama, uključujući i Krapinske toplice. Pregledi će se raditi jednom godišnje tijekom tri godine i pratit će se oštećenja i lezije na plućima koje bi se mogle razviti u rak, a oni sa suspektnim nalazom uputit će se na daljnje preglede i liječenje.

- S obzirom na to da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja zasad su skromni, petogodišnje preživljenje je samo šest posto. Petogodišnje preživljenje u Americi je 15-20 posto, a, primjerice, u Velikoj Britaniji 10 posto. Nažalost, u Hrvatskoj se kod gotovo 80 posto oboljelih rak pluća otkrije u kasnijoj fazi kad ima metastaze. Namjera nam je sve pušače od navršene 50. godine pregledati CT-om jer rendgen pluća otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje gotovo nikakvi. Rano otkrivanje, kad je rak moguće kirurški odstraniti, može značiti i izlječenje raka pluća - rekao je akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva Toraks i predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.


Nacionalni program

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje nastoje realizirati nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća preventivnim CT pregledima pušača, a ovaj pilot-projekt prvi je korak.

Nizozemska i Belgija jedine su europske zemlje koje su dosad provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. U tim je zemljama ovim programom smrtnost od karcinoma pluća smanjena za čak 25-40 posto.


ČITAJTE I: I nepušači bi ovo trebali znati! Devet suptilnih znakova raka pluća

Linker
25. travanj 2024 05:30