više od kašlja

I nepušači bi ovo trebali znati! Devet suptilnih znakova raka pluća

Pasivno pušenje ili udisanje duhanskog dima od strane nepušača koji žive ili rade s pušačima, također je čimbenik rizika za razvoj raka pluća.

 

U Hrvatskoj se svake godine otkrije 2900 novih slučajeva oboljelih od karcinoma pluća. Istovremeno, godišnje od te bolesti umre 2800 ljudi. Karcinom pluća najčešći je i najsmrtonosniji tip karcinoma. Od svih ukupnih uzroka smrti rak pluća na četvrtome je mjestu, a šansa za petogodišnje preživljavanje tek je pet posto.

I dok je dosadan i dugotrajni kašalj simptom na koji će svi reagirati, postoje i mnogi drugi znakovi raka pluća koji su mnogi suptilniji.

Prema American Lung Association više od 20 posto ljudi koji u životu nisu zapalili cigaretu su umrli od raka pluća. Ovi podaci se pripisuju izloženosti radonu, azbestu, zagađenom okolišu, pasivnom pušenju…

I zato je važno prepoznati simptome, čak i ako niste pušač. Iako postoje brojni razlozi zbog čega se ovi simptomi pojavljuju, nemojte ih ignorirati te porazgovarajte s liječnikom. Pogotovo ako su dugotrajni.

 

Dugotrajan kašalj

Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak da se nešto događa. Gusta sluz boje hrđi može biti rani znak bolesti, a ponekad je prisutna i krv. S druge strane, suhi kašalj koji traje više od mjesec dana također vrijedi provjeriti.

 

Kronične infekcije

Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća.

Međutim, ako ste svako malo bolesni i čini vam se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao, prema American Cancer Society, biti znak raka pluća.

Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sustava.

 

Bolovi u prsima

Kronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, osobito ako je bol intenzivna pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju. Stručnjaci upozoravaju da se treba obratiti pažnja na to širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li tupa ili oštra, ako bol ne prestaje, razgovarajte sa svojim liječnikom.

 

ČITAJTE I: 10 stvari koje možete učiniti već danas kako biste smanjili rizik od raka pluća

 

Neobjašnjiv gubitak kilograma

Nije abnormalno da vam težina varira ili ide gore-dolje, osobito kod onih koji su stalno na dijeti. No, neobjašnjivi gubitak kilograma može biti znak da nešto nije u redu. U pogledu raka, nije neuobičajeno da pacijenti u početku doživljavaju gubitak kilograma od deset ili više kilograma.

 

Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Najčešća bolna mjesta su oko leđa i kukova.

 

Oticanje vrata i lica

Ako tumor pluća počne pritiskati vašu gornju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku u srce), možete primijetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji dio prsnog koša također mogu biti pogođeni.

 

Sveopći umor

Ovo je sasvim drugačije od 'običnog' umora koji svi osjećamo. Ovdje je riječ o tolikoj iscrpljenosti da jedva čekate leći u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna vam nije ništa bolje. Čak 80 posto oboljelih od raka su prijavili pretjerani umor kao jedan od simptoma. Naravno, brojni drugi zdravstveni faktori, kao i stil života mogu biti uzrok.

 

Slabost u mišićima

Rak pluća utječe na mišiće kao i na druge organe. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi. Ponekad je slabost toliko jaka da je pojedincu teško ustati sa stolice. Nerijetko se pojavljuje i slabost u ramenima, rukama i nogama.

Stanice raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da imunološki sustav napadne dijelove živčanog sustava koji izravno utječu na mišiće, što dovodi do slabosti.

 

Visoka razina kalcija

Pojedini oblici raka pluća stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u tijelu. I upravo zbog toga u nekim slučajevima dolazi do toga se višak kalcija oslobađa u krvotok. Ovo ćete vjerojatno uočiti tek kad napravite test, no trebali biste paziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pretjerana žeđ, zatvor, mučnina, bol u trbuhu i vrtoglavica.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo