SHUTTERSTOCK
jednostavni savjeti

Pobrinite se da nema više boli u leđima

Oko 85 posto svih odraslih osoba barem jednom je iskusilo ovu bol

Većina ljudi sjedi veći dio dana, što neizbježno dovodi do bolova u leđima. Oko 85 posto svih odraslih osoba barem jednom je patilo od bolova u leđima, a dvama od tri pacijenta bol se vraća. No, to se može spriječiti.

Pravilno sjedite

Uredski rad opterećuje osjetljivu lumbalnu kralježnicu. Pravilo "trbuh unutra, prsa van" ne rješava uvijek problem, obratite pozornost i na pravilnu ergonomiju na radnom mjestu.

Više vježbanja

Nedostatak vježbanja uzrok je mnogih tegoba, uključujući bol u leđima. Samo dva do tri sata vježbanja umjerenog intenziteta tjedno pomaže u sprečavanju bolova u leđima i oslobađanju blokada.

Zdrava prehrana

Ako jedete puno povrća i voća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, na primjer laneno ulje, laneno sjeme, maslinovo ulje, orašaste plodove i masnu ribu, činite puno dobroga i za zdravlje svojih leđa. Ne zaboravite ni piti. Najbolji su negazirana voda, voda s limunom i nezaslađeni čaj.

Ne nosite teške torbe

Studija Britanske udruge kiropraktičara pokazuje da oko 50 posto svih žena pati od bolova u leđima zbog torbice. Stoga je bolje nositi ruksake ili, ako imate puno prtljage, kofere na kotačima.

Radite vježbe za stabilnost

Jačanje mišiće leđa može spriječiti sljedeću epizodu boli. No, ako osjećate bol, prvo odite liječniku.

Linker
05. ožujak 2024 17:56