Iako vas ove tegobe mogu izmoriti, probajte čim više boraviti na svježem zraku.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

10 prirodnih načina liječenja upale sinusa i hunjavice

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Disanje počinje s trenutkom rođenja i traje cijeli život, a prestanak disanja jedan je od prvih znakova životne ugroženosti i mogućeg kraja života. Dišni sustav je, dakle, neprekidno izložen naporima, a osim toga različitim infekcijama, zagađenjima zraka i tvarima koje mogu izazvati alergiju. Otuda nije čudno što su bolesti dišnog sustava najučestalije bolesti uopće, počevši od obične prehlade pa do zloćudnih bolesti poput raka pluća.

Dišne organe teško je zaštititi od štetnog djelovanja okoline, pa stoga preporučujem što češći boravak na čistom zraku, izbjegavanje pušenja i društva pušača te biljne ljekovite pripravke koji uistinu čudotvorno djeluju na ovaj nježan i osjetljiv dio čovjekovog organizma.

UPALA SINUSA

Sinusi su šupljine unutar lubanje, a predstavljaju nastavak nosne šupljine. Akutne upale sinusa obično nastaju uslijed širenja infekcije iz nosa. Bolest počinje s umjerenom vrućicom, curenjem iz nosa i glavoboljom u predjelu čela ili pak korijena nosa, ovisno o tome koji sinus je upaljen. Koža iznad zahvaćenog sinusa otečena je, a nerijetko i predio oko očiju. Bolest često prelazi u kroničnu upalu. Zato upalu sinusa treba liječiti od samog početka. Jedini način da se bolest spriječi jest nošenje kape, za vrijeme hladnih i vjetrovitih dana, koja mora prekrivati cijelo čelo.

Liječenje ljekovitim biljem pokazalo se vrlo učinkovitim, osobito kod kroničnih upala.

Mažuran - dvije jušne žlice mažurana staviti u vodu da proključa, ostaviti 3 minute i udisati kroz nos paru nekoliko puta dnevno.

Crni sljez - svježi korijen crnog sljeza narezati ili pak suhi staviti u vodu i ostaviti 1 sat. Nakon tog vremena kuhati 5 minuta, skinuti s vatre, ostaviti poklopljeno 10 minuta i udisati paru kroz nos. Ovo činiti nekoliko puta dnevno zagrijavši do ključanja isti uvarak ili, što je bolje, pripraviti svježi.

Mješavina 1 - uzeti jednake dijelove metvice i majčine dušice i dobro izmiješati. U pola litre kipuće vode staviti 5 žlica ove mješavine i ostaviti 3 minute. Ovo koristiti kao inhalaciju, tj. udisati paru 4 do 6 puta dnevno.

Mješavina 2 - jednake dijelove rutvice i metvice dobro izmiješati i staviti u pola litre vrele vode. Ostaviti 10 minuta, procijediti i ohladiti do toplog. Ovim toplim uvarkom ispirati nosnu šupljinu.

PREHLADA (HUNJAVICA)

Prehlada je vrlo česta zarazna bolest koju uzrokuju virusi. Prenosi se kašljanjem i kihanjem. Počinje peckanjem u nosu i ždrijelu na što se nastavlja curenjem i začepljenosti nosa, osjećajem punoće u glavi i blagom vrućicom. Iako je prehlada bezazlena bolest, može se proširiti na sinuse ili spustiti na bronhije i pluća. Bolesna osoba treba ostati u krevetu i piti tople napitke. Prehlada se može izbjeći ako se obrambeni sustav organizma ojača hladnim kupkama po Kneippovoj metodi i prehranom s voćem i povrćem koje sadrži dosta vitamina C. Tegobe kod prehlade moguće je ublažiti i otkloniti sljedećim biljnim lijekovima:

Majčina dušica (kupka) - u 5 litara hladne vode staviti 200 g majčine dušice i ostaviti 12 sati. Podgrijati i uliti u već pripremljenu toplu vodu za kupanje. Kupati se 5 minuta, a zatim leći u krevet i dobro se pokriti.

Kopriva - dnevno piti do 2 litre vrlo toplog čaja, na gutljaje.

Stolisnik - dnevno piti nekoliko šalica vrlo toplog čaja na gutljaje.

Švedska gorčica - kod jake prehlade staviti nekoliko kapi ove tinkture na žlicu i udisati. Osim toga stavljati 3 puta dnevno po jednu čajnu žličicu iste tinkture u pola šalice čaja od stolisnika ili koprive. Piti prije i poslije jela.

Hladni oblozi - kod bolova u vratu i nateklih limfnih čvorova vrata staviti oblog od hladne vode na vrat, a preko toga zamotati topli vuneni šal. Zatim leći u krevet i ostati tako dva sata.

Hladni oblozi - protiv vrućice stavljati hladne obloge na listove nogu.

Linker
08. studeni 2023 05:50