SHUTTERSTOCK
postoji način

Kako se izvući iz nepotrebnih drama, svađa i natezanja?

Ako vam se s nekim ljudima pojavi problem, ne dajte se uvući u ‘energetsko natezanje‘

Neki dan mi se dogodila zanimljiva situacija u maloj ulici u mom kvartu. Vozila sam se kroz manje prometnu ulicu punu obiteljskih kuća i došla do mjesta na kojem su automobili bili parkirani na kolniku tako da je samo desna strana kojom sam se ja vozila mogla proći. U tom trenutku ugledala sam jedan crni automobil kako se približava iz suprotnog smjera. Kako je na dijelu ulice po kojoj se on vozio kolnik bio slobodan u punoj širini, očekivala sam da će stati u stranu da prođem.

No, na moje iznenađenje, on je vozio ravno prema meni. Pa smo oboje stali. Naši automobili sučeljeni jedan prema drugome. Pokazala sam mu rukom u stranu na kojoj je bila slobodna ulica da se pomakne. No on je ljutito meni pokazao da se ja odvezem unatrag i pronađem slobodno mjesto - da se ja njemu maknem. Ja opet pokažem ulijevo, on mi opet pokaže udesno. Sva logika bila je na mojoj strani - moja strana ceste bila je prohodna, dok njegova nije, on je s lakoćom mogao stati u stranu, dok bih ja trebala neko vrijeme voziti unatrag. Uostalom, ne bi li u ovakvim situacijama muškarac trebao biti gentleman?

Što biste vi učinili na mom mjestu? Biste li se maknuli? Biste li izašli van i raspravljali se?

Baš sam guštala

Ja u takvim situacijama napravim ono što mi spontano dođe. A ovoga puta mi je došlo da jednostavno slegnem ramenima i potražim u torbi svoj mobitel. „Pa u redu je, mogu ja ovdje sasvim lijepo i u toplom sjediti u svom autu i pregledati poruke koje nisam još danas uopće stigla otvoriti.“- pomislila sam. I tako sam s veseljem otvorila mobitel i počela odgovarati na poruke. Meni je ovdje bilo sasvim dobro, pogotovo u ovako lijepom sunčanom danu. Mogu ja tu sjediti, nije nikakav problem - mirno sam zaključila.

„Bik“ nasuprot mene je u nekom trenutku zatrubio, ali nisam dizala pogled, uopće me nije zanimao. Baš sam guštala što imam vremena pregledati zaostale poruke.

Ne znam je li taj vozač pomislio da mobitelom zovem pojačanje ili je jednostavno zaključio da sam luda, no rezultat je bio da sam s iznenađenjem krajičkom oka primijetila kako mi se miče s puta. Spremila sam mobitel u torbu i produžila ravno svojim putem, niti ne pogledavši crni auto. Nije me zanimalo je li ljut ili začuđen i je li mi možda nešto dovikuje iza stakla. Ovaj lijepi dan bio je predragocjen da bih se uzrujavala.

Bez drame

Ovom malom pričom vam ne želim reći da bi ovo trebao biti recept za ponašanje u prometu (svaki takav događaj je specifičan, kao i njegovi akteri), ali svakako je ovo zgodna metafora za situacije u kojima vas netko pokušava uvući u dramu, svađu, prepirku, natezanje ili bilo što slično. Ovo vam slikovito prenosi preporuku da je umjesto odgovaranja na provokaciju možda bolje jednostavno ostati u svojoj vlastitoj energiji i u svom miru. I da je u takvim trenucima možda učinkovitije ako se bavite svojim stvarima koje su vam važne, a ne tom dramom koja vam je servirana. I onda je moguće da se drama razriješi sama od sebe.

Jednom mi je jedna terapeutica, Dubravka, slikovito objasnila takve situacije (možda sam vam čak o tome već jednom pisala) - pokazavši mi svoje dvije šake sa savinutim kažiprstima. Objasnila mi je da je svaka drama moguća jedino ako obje strane imaju ‘prst‘ savinut u kuku - pa se tako dvije kuke zakvače (svoja dva kažiprsta zakvačila je jedan za drugoga i počela ih natezati amo-tamo). No ako s druge strane na tuđi ‘savinut kažiprst‘ odgovorimo ravnim ispruženim dlanom, tada se ta kuka nema za što zakvačiti.

Dakle, ako vam se s nekim ljudima pojavi problem (a na takve situacije svi nailazimo), ne dajte se uvući u ‘energetsko natezanje‘, nadjačavanje, dokazivanje. Ne dopustite si da se ‘zakačite‘ i da se vaše misli u svakom danu vraćaju na tu dramu na koju mislite iznova i iznova i u kojoj unaprijed i unatrag vodite zamišljene dijaloge.

Umjesto toga, potražite rješenja i savjete za taj problem no pokušajte pri tom što više ostati u svojoj stabilnosti i u usmjerenosti na stvari koje su lijepe i dobre u vašem životu. Ostanite što više ispružen dlan, čvrst i jasan. Bavite se stvarima koje su vam istinski važne i svjesno se podsjećajte na ono što vas raduje pa si to priuštite što češće. Doživite tu dramu kao samo malen komadić u cjelokupnom puzzleu vašeg života.

Na taj način će vam se vaša (ili zapravo tuđa?) drama puno lakše maknuti s puta. A možda se i iznenadite koliko brzo će se sve riješiti.

Linker
25. travanj 2024 14:56