SHUTTERSTOCK
stresna jutra

Zanimljivo istraživanje: Što ste točno radili u 7.23 sati?

Znanstvenici su pitali dvije tisuće odraslih kada osjećaju najveći stres

Ujutro treba puno toga učiniti, a za to često nemamo dovoljno vremena. Uz to dodatno nas živcira gužva, premalo parkirnih mjesta, kašnjenja u javnom prometu, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora van, košulja koju treba ispeglati... Ne čudi zapravo da je 7.23 ujutro najstresnije doba dana.

Mentalno zdravlje

Upravo to su nakon istraživanja zaključili znanstvenici u Engleskoj koji su pitali dvije tisuće odraslih kada osjećaju najveći stres. A zbog upornih jutarnjih stresora, koji utječu i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku 7.23. Međutim, ovisno o spolu postoji mala fluktuacija u najstresnijem dijelu dana - žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u danu nešto ranije od muškaraca, u 7.50.

Za muškarce prvi stresni trenutak počinje tek sat kasnije, u 8.43. Osim što loše utječe na mentalno zdravlje, kronični stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes... Postoji mnogo metoda za otpuštanje stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je razlučiti na što ne možemo utjecati te se zbog toga i ne živcirati.

Linker
25. travanj 2024 16:58