Puno je mitova o jabučnom octu, mnogi od njih nisu istiniti

 SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
Treba znati

Uvijek govorimo za što je sve dobar, a evo kada jabučni ocat ne treba koristiti jer može biti jako štetan

30. siječanj 2023.
Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini, no znanstvena istraživanja još uvijek ne potkrepljuju brojne zdravstvene tvrdnje, ali otkrila su da previše jabučnog octa može uzrokovati želučane probleme, istrošiti zube, oštetiti kožu i poremetiti razinu kalija. Također može utjecati na djelotvornost nekih lijekova


U usporedbi s drugim vrstama octa jabučni je blažeg okusa i mirisa, što je sigurno pridonijelo njegovoj popularnosti. Naširoko se preporučuje u prehrani, ali i liječenju. Najčešće se spominje kao prirodna pomoć pri gubitku kilograma i snižavanju šećera u krvi, a kao narodni lijek koristio se za čišćenje i dezinfekciju, protiv gljivica na noktima, ušljivosti, bradavica i infekcije uha. Istraživači su odlučili provjeriti koliko pomaže pri mršavljenju. U jednoj studiji od ljudi s prekomjernom masom tražili su da svakodnevno piju dvije do četiri jušne žlice jabučnog octa razrijeđenog vodom. Smršavjeli su nešto brže u usporedbi s onima koji nisu pili ocat i izgubili masnoću na trbuhu. Ali nema dokaza da će puno octa pomoći pri gubitku puno kilograma ili da će značajnije ubrzati mršavljenje.


Razina glukoze

Pokazalo se i da jabučni ocat može pomoći osobama koje imaju dijabetes u kontroli razine glukoze u krvi nakon obroka te smanjiti ukupni glikolizirani hemoglobin (HbA1c, prosječna razina glukoze u krvi tijekom tri mjeseca). No, nekoliko žličica jabučnog octa u čaši vode ili za začinjanje hrane može pomoći sve dok nemate bolest bubrega. Visoki šećer u krvi s vremenom može dovesti do srčanih bolesti, bolesti bubrega, moždanog udara i sljepoće. Ocat će pomoći da razina inzulina nakon jela ostane niža. Naše stanice trebaju ovaj hormon kako bi iskoristile glukozu iz krvi za energiju. No, zbog previše inzulina koji se prečesto oslobađa tijelo može postati manje osjetljivo na njega (inzulinska rezistencija), što pak može dovesti do dijabetesa tipa 2 ili ga pogoršati. Stoga umjereno s jabučnim octom!


Ubija klice

Bilo koji ocat, pa tako i jabučni, ima sposobnost ubijanja nekih vrsta klica zahvaljujući octenoj kiselini. Najbolje djeluje u hrani, na primjer za uništavanje bakterija koje se zadržavaju na listovima salate, dok se nikako ne savjetuje njime dezinficirati posjekotine i rane jer postoji opasnost da ošteti osjetljiviju kožu - iako je jabučni ocat narodni lijek koji se koristio upravo za tu namjenu. Zapisi kažu da je i Hipokrat, otac moderne medicine, koristio ocat za čišćenje rana prije više od 2000 godina. Ipak, ako savjet da ranu treba očistiti jabučnim octom vidite na društvenim mrežama poput TikToka, što je osobito popularan način širenja raznih savjeta, pa i zdravstvenih, predlažemo da ga zanemarite. No, ako ste pobornik prirodnog konzerviranja hrane, ocat je poznato sredstvo za spravljanje zimnice jer suzbija razmnožavanje bakterija poput E. coli te tako čuva hranu od kvarenja. Zbog antibakterijskih svojstava društvenim mrežama kruži i video u kojem se savjetuje korištenje razrijeđenog jabučnog octa za umivanje lica ili kao tonik. To se temelji na svojstvu octa da uništava bakterije i sprječava nastanak akni. No, jedno istraživanje na 22 ispitanika s ekcemom pokazalo je da umivanje jabučnim octom nije poboljšalo zaštitnu barijeru kože te je čak izazvalo nadraženost. Još jedan sličan savjet kaže da se jabučni ocat može upotrijebiti kao sredstvo kojim ćete isprati kosu i vlasište kako biste uklonili perut. Ali ni za to nema znanstvenih dokaza. Držite se proizvoda namijenjenih za uklanjanje peruti. Ako se problem ne riješi, posjetite dermatologa. Neki će vam reći i da je jabučni ocat dobar način da se riješite uši. Osobito kod djece vrtićke i školske dobi ušljivost je česta pojava, iako svatko može dobiti uši i u pravilu nema brzog i trenutnog rješenja. Dakle, ni jabučni ocat neće pomoći protiv ušiju. Znanost je to dokazala, a čak i kada su testirali druge kućne lijekove (alkohol, maslinovo ulje, majonezu, rastopljeni maslac, vazelin), ocat je bio posljednji po učinkovitosti.


Više nije bolje

Organski, nefiltrirani jabučni ocat sadrži tamniji talog koji mu daje zamućen izgled kad ga protresete. Neki vjeruju da je upravo talog izvor većine zdravstvenih blagodati jabučnog octa. To su zapravo fermentirajuće bakterije i njihov bezopasni otpad koji se stvara kada u bocu uđe zrak. Neki smatraju da talog daje octu više zdravstvenih prednosti jer žive bakterije djeluju kao probiotici, ali još nema znanstvenih dokaza za te tvrdnje. Jabučni ocat sadrži manje količine minerala kalija, a kvalitetniji sadrži i aminokiseline te antioksidanse, odnosno polifenole. Također, trebamo više znanstvenih dokaza kako bismo bili sigurni koliko točno i kako polifenoli - kemijski spojevi u voću, povrću, vinu, kavi i čokoladi, štite naše stanice od oštećenja povezanih s rakom i drugim bolestima. Nema razloga misliti da polifenoli u jabučnom octu ne mogu biti jednako korisni, ali potrebno je više studija kako bismo bili sigurni. Isto tako, znanstvenici znaju da će ocat učiniti čuda za krvni tlak - ako smo štakor. Nažalost, nisu toliko sigurni da isto vrijedi i za ljude. Moguće je, ali još nema dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje da jabučni ocat pomaže regulirati visoki krvni tlak. Kad je riječ o jabučnom octu, više nije bolje. Uobičajeno se savjetuje 1-2 žlice dnevno. Malo je dokaza da više može pomoći, a previše može uzrokovati želučane probleme, istrošiti zube i sniziti razinu kalija. Također može utjecati na djelotvornost nekih lijekova, uključujući diuretike, laksative i lijekove za srčane bolesti i dijabetes.


Sve o tome čitajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak, 2. veljače. Nemojte propustiti slavljenički broj s kojim najčitaniji magazin za zdravlje puni 25 godina izlaženja!

Teme
Linker
23. ožujak 2023 14:09