prim. dr. sc. Milivoj Jovančević
DR. MILIVOJ JOVANČEVIĆ

Ugledni hrvatski pedijatar: Ovakav način liječenja dokazano je najbolji za vaše dijete

Briga o zdravlju djeteta trebala bi obuhvatiti njegovo psihičko i fizičko blagostanje

Jedna od najvećih razlika između trenutačno dostupne i holističke pedijatrije upravo je u pristupu djetetu kao cjelovitoj osobi jer pedijatri s holističkim pristupom i konceptom djelovanja vjeruju da, osim tijela, djetetov um i duh također mogu doprinijeti njegovu općem zdravlju. A to znači da osim pregleda djeteta kad je bolesno, praćenja njegova rasta i cijepljenja, ovaj oblik pedijatrije prati i brine o njegovoj mentalnoj i emocionalnoj dobrobiti tijekom cijelog odrastanja.

Zdravlje nije samo ono tjelesno

Poliklinika Salvea nova je pedijatrijska poliklinika u Zagrebu s holističkim pristupom dječjem zdravlju. Salvea u fokus stavlja zdravlje, a ne samo liječenje bolesti djece. Dio tima je najpoznatiji hrvatski pedijatar prim.dr.sc. Milivoj Jovančević uz još dvoje liječnika dr. Monika Aćimović i dr. Ante Mazalin.

- Kada se govori o zdravlju, najčešće se misli na tjelesno, a rjeđe na duševno zdravlje iako obje komponente čine opće zdravlje. Svjedoci smo da danas postoje odvojeni sustavi medicinske zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i odgoja i obrazovanja. Unutar tih sustava postoje dobro uhodani mehanizmi koordinacije i timskog rada, no suradnja između njih gotovo ne postoji. Najteže bolesna djeca i njihove obitelji imaju najčešće vrlo složene probleme u svim područjima zdravlja, a traženje pomoći na različitim mjestima i nedostatak koordiniranosti između sustava skrbi značajno otežava kvalitetno i cjelovito zbrinjavanje njihovih potreba. Brojne objektivne prepreke, poput rascjepkanosti nadležnosti i prekomjernog administriranja, kao i one subjektivne, poput osjećaj krivnje roditelja ili suočavanja s realnim problemima djeteta, nameću potrebu za novim modelom pružanja cjelokupne zdravstvene zaštite - ističe prim. Jovančević.

image
Poliklinika Salvea

Čekanje "pacijenta" u ordinaciji više nije dovoljno

- Kada govorimo o ulozi zdravstvene zaštite, konkretno o ulozi medicinske zdravstvene zaštite, uvriježen je stav da je osnovna zadaća otkriti bolest i odrediti terapiju. Cjelokupni koncept edukacije liječnika bazira se na takvom, manje ili više biološko-dijagnostičkom principu. U centru pažnje je bolest, a ne bolesnik, a takvim se pristupom ne mogu zadovoljiti sve bolesnikove potrebe, a nerijetko se događa i da bude zakinut zbog zanemarivanja psihološkog, socijalnog ili edukacijskog dijela njegova zdravlja - kaže prim. Jovančević, dodajući da se ipak unatrag dvadesetak godina sve više obraća pozornost na psihološku komponentu zdravlja u svakodnevnom radu s bolesnicima i sve više kolega usvaja nova znanja i vještine iz područja prepoznavanja psihodinamskih zbivanja u odnosu s bolesnikom.

- Klasični pristup, u kojem je liječnik orijentiran i fokusiran na postavljanje dijagnoze i određivanje terapije, čekajući "pacijenta" u svojoj ordinaciji, više ne može zadovoljiti potrebe skrbi za kronično bolesnu, djecu s invaliditetom i cjelovite skrbi za djecu sa psihosocijalnim poteškoćama - kaže prim. Jovančević.

image
Poliklinika Salvea

U holističkom modelu važni su svi - od djeteta i roditelja do svakog zdravstvenog djelatnika

Naposljetku, treba reći da nije dovoljan niti samo jedan liječnik, pojedinac s holističkim pristupom zdravlju da bi se stvari promijenile.

- U svrhu ostvarenja holističkog pristupa djelovanja ovaj koncept nužno treba biti integriran u rad svakog pojedinca uključenog u pružanje zdravstvene zaštite. Potrebno je svako dijete sagledati u cjelini njegovih bioloških, obiteljskih i širih socijalnih odnosa. Istovremeno, ovakav koncept treba biti utemeljen i organizacijski - kaže prim. Jovančević, ističući da Poliklinika Salvea ulaže iznimne napore na unapređenje kompetencija svojih djelatnika te osigurava interdisciplinarnost u pružanju usluga kako bi osigurala koordiniranu, učinkovitu i pravovremenu skrb. Interdisciplinarnost osiguravaju stručnjaci suradnih struka (psiholozi, logopedi, fizioterapeuti) i različite specijalnosti (ORL, kirurgija, dermatologija i dr.). Po potrebi se uključuju i predstavnici predškolskih ustanova i centara za socijalni rad. Uspješna suradnja s roditeljima, zadovoljstvo djece i njihovih roditelja kao i zaposlenika poliklinike važan su element na kojem počiva holistički model djelovanja.

image
Poliklinika Salvea

Nova pedijatrijska poliklinika Salvea: svi pregledi koje vaše dijete treba na jednom mjestu

U Poliklinici Salvea problemu se pristupa cjelovito, individualno i temeljito, uz najveću razinu kvalitete usluge i otvorenu komunikaciju s roditeljima. Možete biti sigurni da ćete na jednom mjestu dobiti sve usluge koje vaše dijete treba za sretno i zdravo odrastanje jer u Poliklinici Salvea nude preventivne i sistematske preglede, programe liječenja te kontinuirano praćenje i ekspertizu.

- Uz holistički pristup zdravlju i redovnu edukaciju tima, Poliklinika Salvea velik značaj daje internoj kulturi i zadovoljstvu svojih djelatnika. Njeguju se otvorena komunikacija, timski rad i kultura feedbacka, a temeljne vrijednosti su otvorenost uma i duha, empatičnost i posvećenost, kao i težnja stalnom napretku - kaže izvršna direktorica Marija Bošnjak.



Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Salvea

Linker
01. travanj 2024 02:23