Osmijeh za najmlađe

Sveobuhvatan i temeljit pristup dječjem zdravlju najvažnija je misija novootvorene poliklinike u Zagrebu

Cilj nije samo liječiti bolesti, već osnažiti obitelji znanjem i vještinama koji su im potrebni za odgoj zdrave, sretne djece

Na radost brojnih roditelja kojima je sve teže pronaći pedijatra, u zapadnom dijelu grada Zagreba je otvorena nova pedijatrijska ustanova,Poliklinika Salvea. Cilj Poliklinike je omogućiti obiteljima pristup zdravstvenim uslugama koje su prilagođene jedinstvenim potrebama djece, gdje su pregledi sveobuhvatni, a pristup individualan. Tim čine vrhunski liječnici pedijatri te medicinske sestre, a na veselje mnogih pridružio se i prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, poznati hrvatski pedijatar i autor brojnih priručnika, knjiga i stručne literature na temu pedijatrije te pedijatrijska medicinska sestra Bernardica Pavlić Pračić, mag. med. techn.

Holistički pristup prema najmanjima

Ova poliklinika svojim malim pacijentima pruža holistički pristup, koji podrazumijeva sveobuhvatan i temeljit pristup dječjem zdravlju, a u obzir uzima njegovu tjelesnu, duševnu, socijalnu i edukacijsku komponentu. To znači da korisnici na jednom mjestu istovremeno moći zatražiti uslugu cijepljenja, obaviti suvremene i brze dijagnostičke postupke, dobiti psihološko i nutricionističko savjetovanje te obaviti fizikalnu terapiju.

- U našoj poliklinici vjerujemo u poticanje toplog i brižnog okruženja za mlade pacijente i njihove roditelje. Svako je dijete jedinstveno, a njihovoj skrbi pristupamo kombinirajući medicinsku stručnost, razumijevanje i istinsko suosjećanje. Kako bi pružili najbolju skrb, nužno je pristupiti djetetu u kontekstu obiteljskih odnosa i širih okolišnih uvjeta života i odrastanja. Dijada roditelj (najčešće je to majka) i dijete su nedjeljiva cjelina; što god se događa u jednoga se trenutno i snažno odražava na drugog člana. Razumijemo da je dobrobit djeteta povezana s podrškom koju primaju kod kuće, tako da aktivno uključujemo roditelje u proces donošenja odluka, istovremeno gradeći njihove roditeljske vještine i emocionalne kapacitete - izjavio je primarijus Milivoj Jovančević dodajući kako cilj ovog tima nije samo liječiti bolesti, već osnažiti obitelji znanjem i vještinama koji su im potrebni za odgoj zdrave, sretne djece.

-Kao medicinska sestra u poliklinici, imam privilegiju biti okružena malim pacijentima kojima uvijek pristupamo s osmijehom, a ujedno nam je i cilj stvoriti međusobno povjerenje, ne samo na pregledu, već i tijekom daljnjih praćenja njihovog rasta i razvoja. To nije samo posao, to je poziv, i cijenim svaki trenutak u kojem pomažemo djetetu na njegovom putu u zdravu budućnost. Djeca nam vraćaju trostruko svojim osmjehom koji ne dijele lako - rekla je medicinska sestra Bernardica Pavlić Pračić koja je dotaknula veliku važnost prvog susreta u poliklinici kao i daljnjeg praćenja rasta i razvoja djece.

Dostupnost usluga i brza reakcija

Kada se radi o brizi za najmlađe i najosjetljivije, stručnost, dostupnost usluga, brza reakcija i podrška su najbitnije.

- Pri pokretanju poliklinike, jedna od temeljnih niti vodilja bilo je upravo zadovoljstvo djece i roditelja. Oformili smo tim koji je istinski posvećen dječjem zdravlju i gaji stručan, a topao pristup svakom djetetu. Naš cilj je stvoriti ugodno okruženje u kojem obitelji zaista osjećaju podršku, a djeca mogu dobiti personaliziranu skrb koju zaslužuju. Želimo stvarati i njegovati pozitivnu priču u hrvatskom zdravstvu, gdje će pacijent i njegova dobrobit biti u središtu svih naših aktivnosti - izjavila je Marija Bošnjak, izvršna direktorica Poliklinike Salvea.

Osjećaj sigurnosti

Ideju za pokretanjem ove Poliklinike objasnila je i njezina vlasnica.

- Kroz dugi niz godina rada i usmjerenje na zdravlje najmlađih, u istoimenoj kompaniji susretali smo se s različitim pitanjima vezanim za dječje zdravlje. Usko smo surađivali s velikim brojem izuzetnih pedijatara te se, kroz zajedničko djelovanje, posvetili unapređenju zdravlja djece. Upravo tako smo prepoznali i potrebu za mjestom gdje će mališani dobiti potpunu pedijatrijsku skrb, a roditelji odgovore na sva pitanja vezana za njihov zdrav rast i razvoj - rekla je Mirna Radošević koja vjeruje da će ova novootvorena ustanova biti mjesto gdje svaki zabrinuti roditelj može dobiti savjet, a dijete onaj temeljni osjećaj sigurnosti.

Linker
04. travanj 2024 17:47