Jedite više pektina.

 SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Uzročnik brojnih bolesti

Tako jednostavno, a tako učinkovito! Četiri metode kojima možete smanjiti kolesterol

25. kolovoz 2022.
Za svakih 1% smanjenja vašeg kolesterola, vaš rizik od razvoja bolesti srca smanjuje se za 2%

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, a jedan od glavnih čimbenika rizika je visoki kolesterol. Javlja se kada osoba ima previše masti u krvi. Uzrok tome može biti niz stvari, prehrana koja sadrži previše masne hrane, nedovoljno tjelovježbe, pretilost, pušenje, pijenje, ali i genetika. U svakom slučaju, važno ga je smanjiti.

Za svakih 1% smanjenja vašeg kolesterola, vaš rizik od razvoja bolesti srca smanjuje se za 2%, navodi The Mirror. Osim očitih čimbenika kao što su gubitak težine i više tjelovježbe, postoji niz načina za smanjenje kolesterola.


Jedite više pektina

Povećanje unosa voća uvijek je siguran način da budete zdravi, no utvrđeno je da konzumiranje više naranči, osobito njezine bijele kore, pomaže u snižavanju kolesterola. Pektin usporava prolazak hrane kroz probavni sustav. Usporena je apsorpcija glukoze iz crijeva u krv što u konačnici rezultira njezinom nižom koncentracijom. Vlakna koja se nalaze u pektinu navodno pomažu u smanjenju LDL kolesterola (lipoproteina niske gustoće ili "lošeg kolesterola") za sedam do 10%, prema studiji nizozemskih liječnika. Isto tako, pektin pomaže vezati kolesterol u prehrani prije nego što se on apsorbira.

Voće bogato pektinom:

  • Naranče
  • Limuni
  • Grejp
  • Jabuke
  • Bobičasto voće
  • Breskve
  • Marelice
  • TrešnjeKvalitetan san

Čini se da je san važan za naše cjelokupno zdravlje te da nedostatak istog može imati negativno posljedice.

Istraživanje koje objavljeno u časopisu Journal of Cardiovascular Nursing navodi da premalo sna može dovesti do povišene razine kolesterola.

U drugoj studiji otkriveno je da muškarci koji spavaju manje od šest sati imaju viši LDL kolesterol, ali žene koje spavaju istu količinu imaju niži LDL.

Pojedinci koji su spavali manje od šest sati svake noći uvelike su povećali rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazala su istraživanja. Osim što nedostatak sna može direktno dovesti do problema s kolesterolom, može i indirektno. Naime, ljudi koji malo spavaju imaju i problema s debljanjem, a i nerijetko im se stvara žudnja za visokokaloričnom hranom.


Izbjegavajte opijanje

Smanjenje alkohola može vam pomoći da smanjite razinu kolesterola. Naime, Britanska udruga za srce navodi da se alkohol razgrađuje našem tijelu, a zatim ponovno gradi u trigliceride i kolesterol u jetri. Dakle, pijenje alkohola podiže trigliceride i kolesterol u vašoj krvi. Ako vaše razine triglicerida postanu previsoke, mogu se nakupiti u jetri, uzrokujući bolest masne jetre. Jetra ne može raditi kako bi trebala i ne može ukloniti kolesterol iz vaše krvi, pa razina kolesterola raste.

To, isto tako, znači da trebate održati zdravlje jetre.


Jedite korijen sladića

Možete odabrati suplemente, ali i sami korijen biljke. Naime, brojne male studije su pokazale da korijen sladića smanjuje LDL kolesterol i nakupljanje masti. Naravno, potrebno je više studija kako bi se dokazalo zašto i koliko dobro djeluje.

Jedna studija objavljena u časopisu National Library of Medicine otkrila je da je dodatak prehrani korijena sladića tijekom jednog mjeseca pomogao u smanjenju razine kolesterola u plazmi za 5%, razine LDL-a za 9% i krvnog tlaka za 10%.

Međutim, važno je znati da korijen sladića može biti opasan u interakciji s lijekovima poput inzulina, laksativa i kontracepcijskih sredstava, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što ga isprobate.

Isto tako, ako vam je kolesterol izrazito visok, trebate lijek za snižavanje ako se razina nije smanjila nakon promjene prehrane i načina života ili ste pod velikim rizikom od srčanog ili moždanog udara.


Kako još možete spriječiti porast kolesterol?

Visoki kolesterol najčešće je uzrokovan načinom života. Može se spriječiti prehranom, dobrom hidratacijom i vježbanjem. Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem pružit će antioksidanse, lutein, pektin, zeaksantin, vitamin C i E, smanjujući masnoću u krvotoku, pritisak u venama i vjerojatnost razvoja ugruška. Savjetuje se i izbjegavati crveno meso, piti najmanje 1,5 litre vode dnevno, njegovati rutinu vježbanja, prestati pušiti i smanjiti alkohol.

Masna hrana jedan je od glavnih krivaca za veće razine kolesterola. Da biste smanjili kolesterol, pokušajte smanjiti zasićene masti. Umjesto njih radije birajte nezasićene masti, a to možete uvijek provjeriti čitajući deklaracije na proizvodima i birajući lokalno uzgojeno voće i povrće, cjelovite žitarice te ribu.

Teme
Linker
02. studeni 2022 12:13