Istraživači nisu pronašli vezu između endometrioze i moždanog udara kada su u pitanju drugi čimbenici kao što su dob, povijest neplodnosti, BMI ili status menopauze.

 SHUTTERSTOCK
Važno

Nova studija pokazala da žene s ovom bolesti imaju veći rizik od moždanog udara!

Otkriveno je da žene s endometriozom imaju 34% veći rizik od moždanog udara

Endometrioza je bolest cijelog tijela, pri čemu tkivo slično endometriju (sluznici maternice) nekontrolirano raste i širi se po raznim dijelovima tijela, i ne samo u području reproduktivnih organa i zdjelice. To može uzrokovati ekstremnu bol, često povezanu s mjesečnicom, kao i neplodnost, iznimno obilne mjesečnice i probavne probleme. Nažalost, nedavno istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje pokazalo je žene s endometriozom mogu imati i veći rizik od moždanog udara.

Studija je objavljena u časopisu Stroke kojeg izdaje Američka udruge za moždani udar. Otkriveno je da žene s endometriozom imaju 34% veći rizik od moždanog udara od onih bez ove kronične upale.

- Ova otkrića upućuju na to da žene s poviješću endometrioze mogu biti izložene većem riziku od moždanog udara. Čime se naglašava da bi liječnici trebali promatrati cjelokupno zdravlje žene, uključujući povišeni krvni tlak, visok kolesterol i druge nove čimbenike moždanog udara, a ne samo simptome koji su specifično povezani s endometriozom, poput boli u zdjelici ili neplodnosti - izjavila je glavna autorica studije Stacey Missmer, profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivne biologije na Michigan State College of Human Medicine, za Health.

Prema autorima studije, tretmani koji se često koriste za ublažavanje simptoma, uključujući histerektomiju (kirurško uklanjanje maternice) i/ili ooforektomiju (kirurško uklanjanje jajnika) i postmenopauzalnu hormonsku terapiju, povećali su rizik od moždanog udara među ženama s endometriozom.


Kako endometrioza povećava rizik od moždanog udara?

Važno je naglasiti da postoji mali broj istraživanja o endometriozi i riziku od moždanog udara. Taj nedostatak istraživanja potaknuo je Leslie V. Farland, docenticu na odjelu za epidemiologiju i biostatistiku na Sveučilištu Arizona, i njezine kolege da istraže kako endometrioza može utjecati na rizik od moždanog udara. Posebno zato što je prethodno istraživanje njezinog tima uočilo povezanost između endometrioze i povećanog rizika od hipertenzije, visokog kolesterola i infarkta miokarda.

U studiji su Farland i njezin tim analizirali podatke 112,056 žena u dobi između 25 i 42 godine koje su bile uključene u Nurses‘ Health Study II, jedno od najvećih istraživanja čimbenika rizika velikih kroničnih bolesti kod žena. Od tih više od 100.000 žena, njih 5.244 imalo je klinički dijagnosticiranu endometriozu.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene svake dvije godine tijekom razdoblja od 28 godina, tražeći druge rizične faktora za moždani udar, uključujući konzumaciju alkohola, indeks tjelesne mase (BMI), korištenje oralne kontracepcije, prehranu i slično. Među svim sudionicima, 893 žene su imale moždani udar u tom vremenu.

Otkriveno je da su žene kojima je dijagnosticirana endometrioza imale 34% veći rizik od moždanog udara, u usporedbi sa ženama kojima nisu imale navedenu bolest. Međutim, znanstvenici su uočili da najveći rizik od moždanog udara imaju žene koje su imale histerektomiju i/ili ooforektomiju (39%) i one koje su primale hormonsku terapiju u postmenopauzi (16%). Istraživači nisu pronašli vezu između endometrioze i moždanog udara kada su u pitanju drugi čimbenici kao što su dob, povijest neplodnosti, BMI ili status menopauze.


Određeni tretmani povećavaju rizik

Nije sasvim jasno zašto endometrioza može povećati rizik od moždanog udara, a Farland je primijetila da studija nije istražila razlog te veze, jednostavno je pronašla poveznicu. Studija također nije mogla razdvojiti rizik od različitih vrsta moždanog udara, poput ishemijskog moždanog udara i hemoragijskog moždanog udara, rekla je. Međutim, imaju neke teorije.

- Pretpostavljamo da bi to mogla biti kombinacija upale, povećanog rizika od čimbenika kardiovaskularnih bolesti, kao što su hipertenzija i visoki kolesterol, i mogućeg ranijeg ulaska u menopauzu koja je izazvana ginekološkim kirurškim zahvatom - rekla je Farland.

Jer se većina moždanih udara među ženama s endometriozom dogodila kod onih žena koje su prošle kirurške zahvate ili hormonalne terapije, stoga se smatra da su to faktori rizik, no nije jasno zašto. Missmer smatra da, iako su tretmani namijenjeni smanjenju simptoma i upale, sami postupci i tretmani također mogu povećati rizik od moždanog udara.

- Postoje okolnosti kada je histerektomija i/ili ooforektomija najbolji izbor za ženu, međutim, također moramo biti sigurni da su pacijentice svjesne potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s tim postupcima. Druga istraživanja također sugeriraju da je histerektomija povezana s povećanim rizikom od moždanog udara čak i ako nema povijesti endometrioze - navela je Missmer.

Iako prethodna istraživanja koja povezuju histerektomiju i/ili ooforektomiju nisu proučavala uzroke, stručnjaci vjeruju da menopauza, potaknuta zahvatima, može utjecati na rizik od moždanog udara.

- Podaci o tome ima li sama histerektomija ikakav utjecaj na kardiovaskularno zdravlje su ograničeni. Međutim, postoje podaci koji sugeriraju da povećani rizik od kardiovaskularnih događaja, kao što su bolesti srca i moždani udar, jesu povezani s ooforektomijom koja rezultira kirurškom menopauzom - navodi dr. med. Angela Chaudhari, voditeljica ginekologije i ginekološke kirurgije u Northwestern Medicine.

Razlika između same histerektomije i histerektomije i/ili ooforektomije je važna. Sama histerektomija ne bi trebala utjecati na proizvodnju hormona, no histerektomija s ooforektomijom ili sama ooforektomija utjecat će na razine hormona, jer su jajnici glavni izvor proizvodnje estrogena u tijelu.

- Histerektomija u kombinaciji s ooferektomijom može povećati rizik od moždanog udara, posebno kod mladih pacijentica kod kojih to potiče preuranjenu menopauzu - objasnila je dr. med. Tamisa Koythong, docentica opstetricije i ginekologije i minimalno invazivne ginekološke kirurgije na Medicinskom fakultetu Baylor.

Isto tako, postmenopauzalna hormonska terapija ili hormonska nadomjesna terapija može povećati rizik jer može mijenjati razinu hormona.

- Postoji povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara kod žena koje su na hormonskoj nadomjesnoj terapiji, posebno kombinaciji estrogena i progesterona - rekla je dr. Chaudhari.


Važnost način života

Iako bi pacijentice i njihovi liječnici trebali biti svjesni dodatnih zdravstvenih rizika endometrioze, stručnjaci naglašavaju da je ukupni rizik od moždanog udara u žena nizak.

- Iako smo primijetili da su žene s endometriozom imale relativni rizik od moždanog udara veći od žena bez endometrioze, apsolutni rizik od moždanog udara u žena s endometriozom još uvijek je nizak - rekla je dr. Farland.

- Ovo nije razlog za paniku. To ne znači da će svi koji imaju endometriozu dobiti moždani udar - dodala je Missmer.

Navela je druge, važnije čimbenike rizika za moždani udar, poput pušenja, koje povećava rizik od moždanog udara za 63%.

- Ne vidimo učinke ni blizu onima za endometriozu - zaključila je Missmer.

Drugim riječima, žene s endometriozom, kao i svi drugi ljudi, se trebaju fokusirati na održavanje zdravog načina života. To podrazumijeva zdravu prehranu, prestanak pušenja, redovitu tjelovježba te izbjegavanje stresa.<


Sedam simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

  • Vaše menstruacije su izuzetno bolne
  • Osjećate bol i između menstruacija
  • Seks više nije ugodan
  • Imate problema sa začećem
  • Obavljanje nužde uzrokuje neugodan pritisak ili bol
  • Obilno menstrualno krvarenje
  • Povremeno krvarenje i spotting tijekom mjeseca
Linker
19. travanj 2024 18:37