Jeste li svjesni svog ponašanja?
 Foto: iStock
Ma nemoguće

Suptilni znakovi da u vama čuči manipulator

03. listopad 2017.
Problem kod indirektne komunikacije je taj da može uzrokovati cijeli niz problema. Može narušiti obiteljske, prijateljske, ljubavne, poslovne odnose... Jeste li manipulator?

Gotovo svatko od nas je barem jednom, ali vjerojatno više puta, bio izmanipuliran. I kada govorimo o ovoj vrsti ponašanja, nitko ne želi vjerovati da je i sam bio ili da je manipulator. No, neka ponašanja su toliko česta da se vrlo lako možete upustiti u ovu emocionalnu 'prisilu', a da toga niste ni svjesni.

Njujorška psihoterapeutkinja Rebecca Hendrix navodi da manipulacija poprima razne oblike, od 'tretmana šutnje' do suptilnijih ponašanja.

U suštini, to je način da se 'natjera' nekog da nešto učini, bez da mu se to izravno kaže. Prava strategija. Međutim, problem kod indirektne komunikacije je taj da može uzrokovati cijeli niz problema. Može narušiti obiteljske, prijateljske, ljubavne, poslovne odnose.

Jeste li se ikad zapitali da li ste upravo vi - manipulator? Ako niste sigurni, proučite ove navike. Možda ste krivac, a da to ni ne primjećujete.

Zar ne želiš…

Jedan od primjera primjene manipulativnog ponašanja dolazi u obliku 'nedužnog' prijedloga. Znate na što mislimo? To je kada netko nešto predloži, umjesto da iskreno kaže što zapravo želi. Na primjer, ako idete kod prijatelja na večeru i pošaljete mu poruku: 'Zar ne bi htio malo vina?', a znate da on nije veliki ljubitelj, već ste vi taj koji zapravo želi malo crnog vina uz večeru.

Taktika je da se vaša ideja ili prijedlog čini kao da je ideja druge osobe. A pravi način za izražavanje vaših želja jednostavno bi bio: 'Želim malo vina uz večeru, jesi zainteresiran?'

Totalno ovisi o tebi, ali…

Vjerujemo da ste se našli u ovoj situaciji. Nećemo se lagati… To je kad nekome ponudite izbor, ali vi već znate što želite. Najjednostavniji primjer je odlazak u kino. Predložili ste prijatelju dva filma koja biste mogli gledati, zatim održite monolog zašto je jedan film bolji od drugog (odnosno onaj koji vi zapravo želite gledati). I kao, izbor je na njemu. Malo sutra :)

Ako prijatelj kaže ime filma koji vama ne odgovara jedna od vaših mogućih fraza je: 'Mislim, ja sam za, ali vidjela/vidio sam da su kritike očajne. Bok, manipulatoru!

Opet sam zaboravila

Ako ste ikad 'zaboravili' obaviti dio kućanskih poslova, jer ste umorni, bilo je kasno ili vam se jednostavno nije dalo - niste jedini. Međutim, ako vam se to konstantno događa i samim time ste otežali partneru, cimericama, kolegama, razmislite o svom ponašanju.

Neprestano 'zabušavanje', a koje utječe na ljude oko vas je jednostavno nepošteno. Stručnjaci savjetuju da je iskreni razgovor put prema rješavanju problema.

Obećanja, obećanja

Obećanje je također jedan od alata za koje stručnjaci smatraju da može biti sredstvo manipulacije. Na primjer, želite ići na neki event ili koncert i taj cijeli događaj zatim 'nabrijavate' prijateljici, kako bi i ona išla. U smislu: 'Bit će fantastično, doći će muškarac koji ti se sviđa i slično ili u zamjenu nudite nešto. Primjerice, da ćete još čuvati djecu sljedećih mjeseca dana, kada god zatraži. A vi u konačnici prekršite obećanje.

Rezultat ovog vašeg 'malog' manipuliranja je taj da je druga osoba razočarana i ljuta. Budite izravni. Ako vaša prijateljica ili partner nešto ne želi učiniti, istražite zašto je to tako i što je najvažnije nemojte ih siliti da rade ili idu na nešto što ne žele.

Ma napravit ću to sama…

Netko vas je nekoliko puta pitao trebate li pomoć, a vi svaki put odgovorite: 'Ne, mogu sama'. I to je ok, sve dok drugoj osobi ne nabijate osjećaj krivnje, što ipak nije napravio nešto umjesto vas ili vam nije pomogao. Uloga žrtve može biti opasna.

Tišina

Vjerovali ili ne, ne reći ništa, također može biti vrsta manipulacije. Bilo da je riječ o konfliktu ili imate osjećaj da vam je nanesena nepravda, ne razgovarajući o tome nećete ništa postići. Samo ćete donijeti gnjev drugoj osobi, koja možda i nije kriv

Stručnjaci tvrde da ljudi šutnjom nesvjesno manipuliraju. Uvijek je bolje sve riješiti, a guranje stvari pod 'tepih' rijetko donose nešto dobro.

Teme
Linker
08. prosinac 2022 20:07