Srećom, moguće je prirodnim putem utjecati na razine hormona
 Getty Images
Plan za resetiranje

Struk vam je sve širi? Pet znakova da su hormoni krivi za vaše trbušno salo

18. kolovoz 2020.
Možda je uzaludno je i redovito vježbanje i uravnotežena prehrana. Vrijeme je da krenete u borbu protiv hormonske neravnoteže

Većinu dana vježbate i jedete zdravo kad god možete, a ipak kilogrami ne padaju. Posebno ne prekomjerno salo oko struka. No, prije nego što odlučite svaki dan raditi dodatni set vježbi prihvatite činjenicu da, kako starimo, čak i najmanji poremećaj ravnoteže hormona može uzrokovati nakupljanje tvrdokornog trbušnog sala. Srećom, moguće je prirodnim putem utjecati na razine hormona - smanjite unos šećera, izbacite procesuiranu hranu iz prehrane, izbjegavajte mliječne proizvode, alkohol i kofein – sve to dobro će utjecati na razine šećera u krvi i inzulina. Ali kako možete znati jesu li vaše „ljubavne ručkice” posljedica previše pizze i vina ili je u podlozi ozbiljnije stanje? Pet je znakova koji ukazuju na to da su krivi hormoni.

1. Hranite se pravilno, a ipak se debljate u struku

Ako ste imali relativno ravan trbuh veći dio života, a sada kao da vam se napuhao „šlauf” preko noći, razlog bi mogao biti u hormonima. „S godinama tijelo može postati neosjetljivije na inzulin, što znači da počinje pohranjivati masnoće umjesto da ih sagorijeva.

Kod žena se pojačava dominacija estrogena kako se približavamo perimenopauzi, a ona potiče inzulinsku rezistenciju, koja pak uzrokuje gomilanje sala na trbuhu”, objašnjava liječnica Sara Gottfried, autorica knjige „The Hormone Cure”.

2. Ne dobivate signal da ste siti

Inzulinska rezistencija, kaže dr. Gottfried, može utjecati i na neke druge važne hormone. “Ima neizravan utjecaj na leptin, tzv. hormon gladi, koji upozorava naše tijelo kada je sito. Povišene razine inzulina mogu naposljetku dovesti do povišenih razina leptina. To ne znači, kao što ste možda pomislili, da ćete zbog toga bolje prepoznavati kada trebate prestati jesti – konstantno povišen leptin može dovesti do prestanka funkcioniranja receptora za leptin”, ističe dr. Gottfried. Ti receptori tada prestaju slati signale mozgu kojima javljaju da treba prestati jesti i događa se nešto potpuno drugačije od onoga što bi leptin trebao kontrolirati – nastavit ćete jesti i nećete primati signal da prestanete.

3. Često mijenjate raspoloženja

U godinama prije i poslije menopauze ženama razine estrogena izrazito fluktuiraju, utječući na promjene raspoloženja, ali i na nakupljanje masnoća na trbuhu. Prema studiji Sveučilišta Wisconsin upravo su te fluktuacije razlog zbog kojeg žene imaju viši rizik za razvoj poremećaja raspoloženja od muškaraca. To je i životni period u kojem žene češće prijavljuju pojavu depresije. Fluktuacije razine estrogena posve su prirodne u toj dobi, pa ne treba optuživati sebe za povećanje težine, kaže dr. Gottfried. „Ako se neuspješno borite protiv nakupljenih kilograma ne krivite sebe i i svoju lošu disciplinu. Vjerojatno su se vaši hormoni okrenuli protiv vas”, kaže. Umjesto toga, fokusirajte se na ono što možete kontrolirati, a to su prehrana i redovito vježbanje. Prilagodite prehranu - neka vam obroci sadrže mnogo povrća, nemasnih proteina, složene ugljikohidrate i zdrave masnoće. Takva hrana će vas lijepo zasititi i pružiti vam nutrijente potrebne za sprečavanje razvoja inzulinske rezistencije i gubitka mišićne mase.

4. Stalno ste pod stresom

Još jedan važan igrač u hormonskoj igri oko trbušne masnoće je kortizol koji obično nazivaju stresnim hormonom. Razine kortizola rastu kada vaše tijelo osjeća da ste pretjerano uznemireni i zabrinuti, a i one mogu voditi do nakupljanja masnoća na trbuhu. Prema dr. Jacqueline Montoya, osnivačici portala GreenMedMD, do toga dolazi jer tijelo ulazi u način rada „bori se ili bježi”. Visoke razine stresa i zabrinutosti mogu dovesti tijelo u stanje borbe za preživljavanje u kojem razine kortizola rastu i javljaju tijelu da pohranjuje više masti.

5. Iscrpljeni ste, ali ne možete zaspati

Nesanica i iscrpljenost mogu biti jasni znakovi da su upravo hormoni krivi za nakupljanje težine. Manjak sna uzrokuje umor koji vodi do stresa i nesanice, a to utječe na razine hormona, osobito kortizola. „Njegove visoke razine mogu dovesti do snižavanja razina hormona štitnjače, što može uzrokovati debljanje u sredini trupa. Uz to, sniziti se mogu razine hormona rasta koji su odgovorni za izgradnju tkiva, razvoj mišića i ukupno zdravlje”, objašnjava dr. Montoya.

„Resetiranje” hormona u 40 dana

Glavni je problem kod borbe protiv hormonske neravnoteže koja uzrokuje nakupljanje masnoća u struku što je sve povezano – jedno zbivanje u organizmu vodi do drugog. Ipak, nije potrebno odmah posezati za medicinskim intervencijama, i promjenama životnog stila može se u mnogim slučajevima dovesti hormone u ravnotežu.

„Pametnim dnevnim izborima hrane, redovitim vježbanjem, urednim spavanjem i upravljanjem stresnim situacijama možete se suprotstaviti hormonskoj neravnoteži”, kaže dr. Montoya, a dr. Gottfried savjetuje: „Preporučujem na 40 dana srezati šećer, gluten, mliječne proizvode, alkohol i kofein. Važno je pojesti oko pola kilograma povrća na dan, primjerice zelenog lisnatog povrća, zajedno s nemasnim proteinima. Cilj je smanjiti nutritivni stres oštrim smanjenjem količina visokoreaktivne hrane.”

Kako biste uspješno promijenili prehranu, dr. Gottfried preporučuje post s prekidima, a posebno ističe post 16:8. To znači da su svi obroci smješteni unutar osam sati u danu nakon kojih slijedi 16 sati unutar kojih ne jedete. Vrijeme u kojem jedete, odnosno ne jedete, izaberite prema svom životnom ritmu. Savjetuje i vježbe visokog intenziteta te obavezno sedam do osam sati spavanja svake noći, jer ako loše spavamo bit ćemo stalno umorni, a kada smo umorni vjerojatnije je da ćemo se prejedati.

Teme
Linker
12. ožujak 2022 19:44