Reagirajte na vrijeme

Samo pet sekundi je dovoljno da otkrijete imate li možda visoki kolesterol!

Pet sasvim benignih znakova mogu upućivati na povišene razine kolesterola

Povišene razine kolesterola u tijelu još su jedna vrsta tihog ubojice jer baš kao što i sam naziv kaže, tiho se nakuplja arterijama. Kako napreduje, ovo stanje postaje glavnim čimbenikom rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebice ateroskleroze, bolesti koronarnih arterija i moždani udar. Iako nemaju jasne i točne simptome, visoke razine kolesterola ipak možemo prepoznati.

- Pojedini znakovi koji ukazuju na višak kolesterola mogu se pojaviti kao rezultat nekoliko zdravstvenih stanja. Jedno od tih stanja je takozvana periferna arterijska bolest (PAD) - rekla je Monika Wassermann, medicinska direktorica.

Jednom kada se kolesterol nakupi u arterijama, može pokrenuti proces poznat pod nazivom ateroskleroza koje sužava krvne žile. Kada se to dogodi, protok krvi u dijelove tijela može biti ometan, izazivajući perifernu arterijsku bolest.

- Sužene krvne žile ometaju nesmetan protok krvi do ključnih organa kao što su noge, bubrezi, ruke i želudac zbog blokade uzrokovane plakom u arterijama, što rezultira spomenutom perifernom arterijskom bolesti - objasnila je Wassermann.

Iako se ova bolest ne manifestira uvijek simptomima, Wasserman je podijelila neke koji mogu biti znakovi ranog upozorenja i na koje treba reagirati.

Simptomi koji upućuju na visok kolesterol

  • Utrnulost u rukama ili stopalima
  • Kontinuirani umor
  • Iritabilnost, posebice kod donjih ekstremiteta
  • Intermitentna klaudikacija. Ovo možete primijetiti u samo nekoliko sekundi - bolovi, napetost i osjećaj slabosti u nogama tijekom hodanja. Bol prestaje u trenutku kad stanemo.
  • Bol u tijelu

Posljedice uzrokovane aterosklerozom

Wassermann je dodala i neke druge moguće posljedice koji mogu biti uzrokovani aterosklerozom.

- Ateroskleroza može povećati krvni tlak jer tijelo koristi više sile za pumpanje krvi pritom uzrokujući bol u prsima, umor ili mučninu, što su također znakovi visokog kolesterola - objašnjava i dodaje da ponekad plak može otpasti sa stijenki arterija uzrokujući krvne ugruške na krvnim žilama koje opskrbljuju srce krvlju i hranjivim tvarima, što dovodi do nedostatka zraka, ishemije ili srčanog udara.

Budući da za visok kolesterol često nema simptoma ova liječnica preporučuje napraviti potrebne krvne pretrage. One su ipak najpouzdaniji način utvrđivanja razine kolesterola.

Kako sniziti visoki kolesterol

Postoji mnogo toga što možemo učiniti ne bismo li snizili loš kolesterol, a jedan od dobrih čimbenika odnosi se na prehranu. Promjena uključuje smanjenje unosa zasićenih masnoća koje se nalaze u prerađenim mesnim proizvodima, keksima i slično.

Uz ove, dodatne promjene načina života, od tjelovježbe do prestanka pušenja također mogu pomoći. U nekim slučajevima liječnik će propisati lijekove za snižavanje kolesterola koji se nazivaju statini kako biste izbjegli daljnje komplikacije.

Linker
13. travanj 2024 16:27