FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što može pomoći

Tri jednostavna koraka kako vratiti jasnoću, sigurnost i nadahnuće

U svim turbulentnim vremenima, prva i najvažnija stvar je ne dopustiti da vas obuzmu i preplave osjećaji koji vas izbacuju iz ravnoteže i iscrpljuju vašu energiju

Mnogi ljudi s kojima razgovaram ovih dana kažu mi da se često osjećaju rastreseno i zbunjeno, a ponekad i 'kao da su im potonule sve lađe'. Razmjenjuju se sve vrste osjećaja, ali ono što među njima nedostaje je - jasnoća i osjećaj sigurnosti. Također, i sve vrste nadahnuća kao da su se povukle u zapećak.

Pa bih vam zato htjela pisati upravo o ovoj temi, odnosno o načinima kako ja sebi u sličnim trenucima pomažem vratiti se u osjećaje jasnoće, sigurnosti i nadahnuća.

U svim turbulentnim vremenima, prva i najvažnija stvar je ne dopustiti da vas obuzmu i preplave osjećaji koji vas izbacuju iz ravnoteže i iscrpljuju vašu energiju - poput straha, ljutnje, panike ili bespomoćnosti. U takvim stanjima ne donosite mudre odluke, niti poduzimate mudre akcije. U svim izazovnim vremenima izuzetno je važno potruditi se održati unutarnju ravnotežu. I upravo iz te ravnoteže komunicirati i djelovati.


1. Vratite jasnoću

Najjednostavniji (a izuzetno moćan) način da vi sami sebi budete jasniji je da uzmete papir i bojice i nacrtate kako se osjećate, a ispod crteža možete to i opisati. Jednostavno dopustite da se osjećaji spuste na papir u obliku linija, boja i simbola. Kad te osjećaje budete mogli vidjeti, kad ih iznutra iznesete van pa ih budete mogli promatrati, tada ćete ih lakše razumjeti i možda uočiti neke komponente koje do sada niste zamijetili. Zatim uzmite drugi papir i na njemu nacrtajte kako biste se najviše voljeli osjećati i te osjećaje također opišite. Dajte si dovoljno vremena za oba papira. U tom procesu počet će se pojavljivati nova jasnoća i osjećaj da zaslužujete ovaj drugi papir i da je to moguće, a možda vam počnu dolaziti i neke nove ideje kako to postići i u kojem smjeru se trebate pokrenuti.


2. Vratite osjećaj sigurnosti

Za osjećaj stabilnosti i sigurnosti jako je važan prostor u kojem živite, ali i male svakodnevne prizemljujuće stvari koje radite. Posložite svoj prostor, tako da jasno znate što vam gdje stoji, koliko čega imate i da su stvari koje su vam važne ovdje za vas ako ih zatrebate. Poduzmite djelovanja koja su brižna prema sebi i okolišu - skuhajte toplo jelo, ispecite kruh, pograbljate travnjak, zašijte dugme, napravite kupku za stopala....

Također svjesno poduzimajte akcije pomaganja drugim ljudima - pružajte fizičku ili psihološku pomoć. Nalaženjem rješenja za druge, lakše ćete pronaći rješenja i za sebe.


3. Vratite nadahnuće

Najveći izvor nadahnuća (i zdravlja) je priroda. Otiđite kad god možete u prirodu i povežite se s njome. Zamijetite ljepotu i u ovim jesenskim danima. Krećite se, osjećajte svoje tijelo.

Također, družite se s ljudima koji su puni duha ili još bolje - kreirajte nešto zajedno! A potrudite se i isprobati nešto novo - nova iskustva i izlaženje iz zone komfora čine da se osjećamo živima i uvijek će nas inspirirati!

Evo dva nedavna primjera buđenja životne radosti i nadahnuća iz mog života. Nedavno sam bila na organiziranom izletu na kojem smo se (sredinom studenog!) kupali u kupaćim kostimima pod jednim prekrasnim slapom na Žumberku. Bilo je to čudesno iskustvo i moje oduševljenje je trajalo danima. Ove sam pak subote bila na jednom sjajnom rođendanu za odrasle i djecu na kojem smo (usprkos kiši i hladnoći) igrali zabavne igre, pjevali, glumili i bubnjali. Kad se kreativnost i radost probude i pokrenu, nema više nimalo mjesta za obeshrabrujuće osjećaje.

Svijetu ste (uvijek, a pogotovo sada) potrebni jasni, sigurni i nadahnuti. Jedino uz pomoć takvih čuvstava možemo zajedno stvarati istinski bolju budućnost. Vaša unutarnja ravnoteža najvrjedniji je resurs, kojega treba iznova i iznova kreirati.

A kad kreirate ravnotežu unutar sebe, ona se automatski prenosi i na druge!



Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
21. travanj 2024 03:06