Osjećate li kako unutar sebe imate jedan precizni mehanizam koji se zove detektor ravnoteže?
 Getty Images
detektor balansa

Kojeg dugotrajnog tereta biste se mogli riješiti samo jednim telefonskim pozivom ili samo jednom gestom?

Jako puno životnih problema proizađe upravo iz toga što stvari izađu iz balansa, što "vaga" izrazito prevagne na jednu stranu

Imam jedno pitanje za vas - osjećate li kako unutar sebe imate jedan precizni mehanizam koji se zove detektor ravnoteže, detektor balansa? Ako do sada niste na njega obraćali pažnju, obratite sada.

Jer (ovo bi vas također moglo iznenaditi) odgovor na milijun različitih pitanja je jedan - balans!

Primjerice, ako se pitate treba li životu pristupati organizirano ili ležerno? Treba li se detaljno brinuti o svom zdravlju, odlaziti na preglede, uzimati suplemente ili jednostavno vjerovati u svoj imunitet, treba li obraćati veliku ili malu pažnju tuđim osjećajima, treba li činiti puno stvari za svoju djecu ili ih pustiti da se sami za sve izbore...? Milijun pitanja. A odgovor isti.

Jer jedino je ispravno kad osjećamo da su stvari u ravnoteži.

A ravnoteža je kad imamo dio života u kojem smo organizirani i dio u kojem smo ležerni, kad vjerujemo u svoj imunitet, ali osluškujemo treba li mu dodatno pomoći, kad obraćamo pažnju na tuđe osjećaje, ali ne dopuštamo da oni postanu naš glavni fokus, kad motiviramo djecu da se sami bore, ali smo im pri tom podrška...


Vratite ravnotežu

Jako puno životnih problema proizađe upravo iz toga što stvari izađu iz balansa, što "vaga" izrazito prevagne na jednu stranu. Sigurna sam da i vi znate nekoga tko se toliko posvećuje poslu da zbog toga nema vremena za vlastitu obitelj. Ili pak nekog drugog tko se toliko puno posvećuje partneru, da su stara prijateljstva pala potpuno u drugi plan. Ili pak osobu koja je toliko prigrlila ležernost života i odbija svaku vrstu organiziranosti, da na kraju zbog toga jedva krpa kraj s krajem. Svi ti ljudi nisu osluškivali svoj detektor balansa i dopustili su da vaga njihovog života izuzetno pretegne samo na jednu stranu. Razmislite, ima li nešto i u vašem životu u čemu osjećate da bi bilo dobro vratiti se u više ravnoteže?

Osim ovih jasno vidljivih vanjskih neravnoteža, naš 'detektor balansa' (osjetljiva je to spravica) osjetit će i mala dnevna narušavanja našeg unutarnjeg osjećaja balansa. Da bismo sami sa sobom bili u miru i mirno spavali, važno je na njega obraćati pažnju i osluškivati ga svaki dan dok kročimo kroz život. Ako nas primjerice muči što smo prema nekome grubo postupili, važno je da se ispričamo i vratimo tu vagu u ravnotežu. Ako smo nekome ostali dužni, važno je da s njime o tome popričamo i dogovorimo rješenje. Ako smo nekome zaboravili zahvaliti, nikad nije kasno a mu naknadno zahvalimo...

Jer inače - sve nedovršene stvari, gdje nismo napravili nešto što osjećamo da smo trebali ili smo pak napravili nešto što osjećamo da nije bilo ispravno, ostaju nerazriješene, potisnute, ali i zauvijek pohranjene u našoj podsvijesti i stvaraju nam nejasni dojam da nešto nije kako treba biti - čak i fizički u tijelu možemo osjećati neku pozadinsku težinu.

Prekopajte i vi po svojim osjećajima - ima li nešto što je u vašem životu ostalo nedovršeno? Kojeg prigušenog dugotrajnog tereta biste se mogli riješiti samo jednim telefonskim pozivom? Ili samo jednom gestom?

Možda je baš danas pravi dan da to učinite! Oslobodit ćete više mjesta za disanje u svom životu. Oslobodit ćete vagu da se opet zaljulja u sklad.

Jer... naš unutarnji detektor balansa nije moguće ugasiti. Možemo ne gledati u njega, pokriti ga jastucima i okrenuti glavu u dugu stranu, ali njegov tanani glasić uvijek će biti tu i šaputati nam u uho: nešto je ostalo van balansa!

No sreća je da, ako ga osluškujemo, upravo on će nam jasno prišapnuti i najbolji i najmudriji način kako da se vratimo u ravnotežu. Poslušajte ga!




Sve o Sanjinim online radionicama i savjetovanjima možete pročitati OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 00:47