SHUTTERSTOCK
Krenite u akciju

Zašto badminton? Smanjuje stres i tjeskobu, topi kalorije te štiti od kroničnih bolesti

Donosimo 10 razloga zašto izabrati ovaj sport

Za njega su vam potrebni reket, loptica i dobra volja. Badminton, popularni dvoranski sport kojeg nerijetko i amaterski zaigramo u prirodi uz piknik našem tijelu pruža brojne dobrobiti. Tijekom jedne igre igrači u prosjeku pretrče četiri kilometra i izgube po 650 kalorija. Osim super forme, donosimo još 10 razloga zašto biste mu trebali dati šansu.

1. Poboljšava zdravlje srca

Budući da je igranje badmintona brza aktivnost, za očekivati je da će ubrzati otkucaje srca. Tako kardiovaskularni sustav gradi izdržljivost i poboljšava protok krvi. U prilog tome govori i studija objavljena u Journal of Sports Sciences koja je otkrila da igranje badmintona može poboljšati unos kisika i povećati učinkovitost kardiovaskularnog sustava.

2. Pojačava kognitivnu funkciju

Istraživanja su pokazala da igranje badmintona može poboljšati kognitivne funkcije. Oni ispitanici koji su kontinuirano trenirali ovaj sport pokazali su poboljšanja u donošenju odluka, pažnji i radnom pamćenju. Još je jedna studija otkrila da bi badminton potencijalno mogao biti učinkovit kod odraslih osoba s blagim intelektualnim poteškoćama.

3. Poboljšava gustoću kostiju

Kontinuirani i brzi pokreti tijela tijekom igranja badmintona potiču rast i jačanje kostiju, a kao rezultat može dovesti do njihove gustoće. Studija objavljena u časopisu za sport i tjelovježbu otkrila je da igrači badmintona imaju veću gustoću kostiju u bedrima, nadlakticama, lumbalnoj kralježnici i listovima u usporedbi s hokejašima. Ovo je osobito važno za ljude koji su skloni osteoporozi ili drugim sličnim stanjima.

4. Povećava dobar kolesterol

Igranje badmintona pokazalo se dobrim i za zdravlje srca. Jedna je studija otkrila da osobe koje redovito igraju badminton, imaju višu razinu HDL (dobrog) kolesterola.

5. Smanjuje rizik od smrti

Još jedna dobrobit igranja badmintona i drugih sportova koji uključuju reket je ta da smanjuju rizik od smrti više od bilo koje druge vrste sporta. Nedavna studija objavljena u Journal of the American Medical Association (JAMA) pokazala je da dok mnoge vrste tjelesne aktivnosti smanjuju rizik od smrti za starije osobe, sportovi s reketom poput badmintona nude 27 posto manji rizik od smrti od bolesti srca.

image
SHUTTERSTOCK

6. Smanjuje vjerojatnost kroničnih bolesti

Dosljedna tjelovježba važan je preventivni čimbenik za kronične bolesti poput dijabetesa. O tome su zajednički stav donijeli stručnjaci udruženi u Američku dijabetičku asocijaciju. Dokazano je da 150 minuta strukturirane tjelesne aktivnosti tjedno može spriječiti ili odgoditi pojavu dijabetesa tipa 2. Igranje badmintona obično traje oko 40 minuta do jednog sata te je stoga idealna aktivnost za prevenciju i održavanje zdravlja.

7. Smanjuje stres i tjeskobu

Tjelovježba je općenito prirodno sredstvo za ublažavanje stresa, a badminton se pokazao idealnim sportom za baš za to. Pospješuje oslobađanje endorfina, prirodnih kemikalija u tijelu koje stvaraju dobro raspoloženje i ublažavaju stres. Fokus i koncentracija potrebni za igranje badmintona također mogu okupirati mozak tako da nemate vremena usredotočiti se na stvari koje vas stresiraju ili brinu.

8. Obogaćuje društvene veze

Badminton je društvena aktivnost. Potiče vas na interakciju i povezanost bez obzira na to igrate li s prijateljima ili obitelji. Štoviše, kroz ovaj sport, upisom u neki od dostupnih klubova možete proširiti krug poznanstava.

9. Poboljšava koordinaciju ruke, oka te brzu reakciju

Već smo spomenuli kako ovaj sport karakteriziraju brzi pokreti i dinamika koju, ako ste početnik, stječete s vremenom. Za ovu su aktivnost važni dobra koordinacija oka i ruke, brza reakcija, snažna koncentracija i praćenje pokreta koji se događaju na terenu. Za razliku od tenisa kod kojeg možete dopustiti da lopta udari u tlo u badmintonu taj potez znači izgubljen poen, odnosno lopta. Iz tog razloga nema dodatnog vremena za razmišljanje o povratnom udarcu. Morate reagirati brzo što zahtjeva dobre reflekse. Stoga će razvijanje spomenutih vještina sigurno pomoći i u drugim aspektima života.

10. Potiče ravnotežu, koordinaciju i agilnost

Osim koordinacije i dobre reakcije, ovaj sport zahtjeva dobru ravnotežu i koordinaciju. Naime, ne samo da morate moći brzo promijeniti smjer, već uz to morate moći ostati na nogama dok to radite. Osnaživanjem ovih pokreta radite trostruku korist; poboljšavate držanje, agilnost mišića i smanjujete mogućnost od nespretnih padova.

Navedene dobrobiti mogu biti idealan pokretač za usvajanje nove aktivnosti ovog proljeća.

Linker
25. travanj 2024 15:04