Vrlo strogo mi je rečeno da ni u kojem slučaju ne smijem mijenjati adaptiranu hranu.
 Foto: iStock
Dosje majčinstvo [5. dio]

Prvi put mama: Je li točno da se djetetu ne smije mijenjati adaptirana hrana?

23. studeni 2017.
O brizi oko male bebe svatko ima nešto reći, od pedijatara i patronažnih sestara do baka i djedova, a mame između svih tih vrlo različitih uputa plivaju kako znaju i umiju jer kako god postupale, jedan od ta tri stručna sektora će ih napasti da rade krivo i štete djetetu. Što je od brojnih savjeta točno, a što su predrasude i zastarjeli pristupi, procijenite sami.

U prvom nastavku pisala sam vam o svim "metapedijatrima" s kojima imam posla, u drugom o tome kada beba smije sjediti te što učiniti kada se ne želi voziti u kolicima, dok sam treći nastavak posvetila tome treba li dijete hodati boso ili u cipelicama. U četvrtom sam pisala o dohrani beba, a u ovom je li točno da se djetetu ne smije davat adaptirana hrana.

I kod pedijatrice kod koje smo išli privatno na pregled i kod one kod koje je dijete prijavljeno vrlo strogo mi je rečeno da ni u kojem slučaju ne smijem mijenjati adaptiranu hranu i obje su pedijatrice bile zgrožene što sam to već bila učinila dva puta zato što je dijete imalo jake grčeve. Nisam bila poslušna po tom pitanju pa sam i nakon njihovih prijekora još dva puta promijenila hranu, sve dok nisam pronašla onu od koje je imao najmanje problema, no čini se da sam u tome griješila.

Treba vremena da se navikne

Nutricionistica Niseteo potvrđuje da se uobičajeno smatra da dojenački mliječni pripravak (ako dijete nije dojeno) ne bi trebalo mijenjati jer djetetu treba dati vremena da se navikne na okus i sastav formule.

- No, ako se ni nakon otprilike mjesec dana dijete ipak nije naučilo na nju ili mu ne paše odabrana formula, nema potrebe inzistirati na istoj, već u dogovoru s pedijatrom treba odabrati drugu - kaže Niseteo dodajući da sve ovisi o prirodi problema, odnosno radi li se o prekomjernom bljuckanju, duljem izostanku stolice ili snažnim grčevima.

Ipak, naglašava da treba imati na umu da, unatoč promjeni formule, do poboljšanja i boljeg prihvaćanja ne mora doći. Štoviše, dijete se u brzoj i neplaniranoj izmjeni formula može još više "poremetiti".

- Postoje formule koje imaju određeni prefiks koji označava za što su namijenjene, no sve te specijalne formulacije imaju određenu medicinsku indikaciju te bi djetetov pedijatar trebao biti onaj tko savjetuje što činiti. Često se događa da se roditelji vode cijenom ili imenom formule, ali i prefiksima koji "baš tu" formulu čine posebnom za "moje posebno" dijete, što je pogrešno. Treba odabrati onu formulu koja svojim sastavom najviše prati sastav majčina mlijeka. Specijalne formule nisu "bolje", već samo s posebnom namjenom, a ako je dojenče zdravo (samo iz nekog razloga nije dojeno), onda mu treba normalan mliječni pripravak.

Foto: iStock
Specijalne formule nisu "bolje", već samo s posebnom namjenom, a ako je dojenče zdravo (samo iz nekog razloga nije dojeno), onda mu treba normalan mliječni pripravak.

Kolači i keksi za dojenčad?

Ovo je još jedan od čestih predmeta sukoba mnogih majki dojenčadi s bakama i djedovima. Ako su u nečemu svi pedijatri složni, to je da bebi ne treba davati kolače, kekse i slično te da hranu općenito treba uvoditi postupno i nekim redom što se u kojem mjesecu smije, a što ne. No, ta pravila nailaze na velik otpor i ismijavanje kod mnogih baka i djedova, koji tvrde da su to gluposti, da smo mi jeli kolače i slaninu i koješta puno prije navršene prve godine uz glavni argument "i vi ste to jeli pa vam nije bilo ništa".

- Uvjeravanje baka i djedova je posao koji nema kraja i ne treba gubiti živce preodgajajući ih. U konačnici, oni za svoj stav imaju dokaz (nas) koji je "živ i zdrav i ništa mu nije", a vi, zapravo, imate samo riječi... Da, istina je da se djetetu neće ništa strašno dogoditi ako lizne kremu od kolača ili malo pršuta, no konstantno hranjenje jelima i obrocima koji su pripremljeni za odrasle te koji sadrže instant-kocke temeljaca, vrhnje za kuhanje, sol, gotove mješavine začina i slično nije primjereno i može imati posljedice - upozorava Niseteo predlažući jedini argument koji bi možda mogli poslušati i prihvatiti bake i djedovi, a to je da nema potrebe žuriti. Sve će doći na red u svoje vrijeme i dijete će za koju godinu sigurno kušati sve što bi mu oni sada dali.

U šestom nastavku čitajte što stručnjaci kažu o spavanju beba s mamom i tatom u krevetu.

Teme
Linker
19. lipanj 2022 06:25