SHUTTERSTOCK
Novo istraživanje

Prirodno i učinkovito: ovaj sok može smanjiti rizike za srčani udar

Otkriveno je da pijenje soka od cikle svakodnevno tijekom šest mjeseci smanjuje rizik za srčani udar kod oboljelih od angine pektoris

Srčani udar je ozbiljno i po život opasno stanje. Nastupa kad je prekinuta opskrba srca krvlju, obično zbog postojanja ugruška. Postoji nekoliko faktora koji mogu povisiti rizik za srčani udar, a poznato je da je koronarna srčana bolest jedan od glavnih krivaca. To je stanje uzrokovano nakupljanjem masnih tvari u koronarnim arterijama, a često se može povezati s načinom života pa tako značajnu ulogu mogu imati prehrana, kao i to pušite li i konzumirate li alkohol. Zbog toga se osobama koje imaju povišen rizik za srčane bolesti savjetuje da se pridržavaju zdrave, uravnotežene prehrane s niskim udjelom zasićenih masti. No, sada novo istraživanje sugerira da bi pijenje soka od jedne vrste povrća moglo značajno sniziti rizik za srčani udar. Naime, na predstavljanu novog istraživanja na posljednjoj konferenciji Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja, znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu i iz londonske bolnice St. Bartholomew otkrili su da bi sok od cikle mogao pomoći u zaštiti od tog opasnog stanja. Točnije, otkrili su da je svakodnevno pijenje tog soka tijekom šest mjeseci nakon ugradnje stenta smanjilo rizik oboljelih od angine pektoris za srčani udar ili za potrebu ponavljanja postupka ugradnje stenta.

Značajno poboljšanje

Angina pektoris je medicinski termin za bol u prsima uzrokovanu smanjenim dotokom krvi u srce. To je uobičajeni simptom srčane bolesti i upozoravajući znak da osoba ima povišen rizik za srčani ili moždani udar. Znanstvenici su otkrili da je 16 posto pacijenata oboljelih od angine pektoris imalo ozbiljan srčani ili cirkulatorni incident, poput srčanog udara ili potrebe za postavljanjem još jednog stenta, tijekom dvije godine od ugradnje prvog stenta. No, kad su oboljeli svakodnevno konzumirali sok od cikle, taj se rizik smanjio za 7,5 posto. Voditelj studije, dr. Krishnaraj Rathod rekao je da eksperimenti u laboratoriju upućuju na to da neorganski nitrat, kakav je prirodno prisutan u soku od cikle, ima takav učinak te da je vrlo ohrabrujuće vidjeti da dovodi do tako značajnog poboljšanja kod oboljelih od angine pektoris. - Našim se pacijentima svidjelo to što je za terapiju korišten potpuno prirodan proizvod koji nema značajnijih nuspojava. Pripremamo se za drugu fazu istraživanja nadajući se da će liječnici uskoro moći prepisati sok od cikle kako bi osigurali da stentovi traju duže te da još učinkovitije ublaže simptome bolesti – izjavili su autori studije.

Veća sigurnost za brojne pacijente s ugrađenim stentovima

U Ujedinjenom kraljevstvu na tisuće osoba s koronarnom srčanom bolešću ima ugrađen stent kako bi se proširila jedna od krvnih žila u srcu, a taj se postupak naziva perkutana koronarna intervencija ili PCI. Od toga njih oko 10 posto doživi restenozu, situaciju kad se krvna žila sa stentom ponovo suzi te se simptomi srčane bolesti vrate, unutar pet godina. Ugradnja stenta je čest medicinski postupak i u našoj zemlji te je, prema objavljenim podacima, u Hrvatskoj u periodu od 2010. do 2014. učinjeno u prosjeku oko 6000 perkutanih koronarnih intervencija (PCI) godišne. U svakom slučaju, autori ove studije nadaju se da bi svi ti pacijenti s ugrađenim stentovima mogli sniziti rizik za neuspjeh postavljenog stenta, što zapravo znači da neće trebati biti podvrgnuti zahvatu koronarnog bypassa.

Ovo nije prvo takvo istraživanje

- Ugradnja stentova je jedan od najvažnijih alata koje imamo na raspolaganju u borbi protiv koronarne srčane bolesti, no na tome treba još dosta raditi kako bi se osiguralo da svaki pacijent ima dugoročne dobrobiti od takvog postupka – rekao je profesor James Leiperm medicinski direktor Birtanskog udruženja za srce. - Tisuće pacijenata sake godine mora proći sav stres povezan se medicinskim postupkom na srcu i to više od jednom prije nego što postupak rezultira uspjehom. Ova mala studija nudi nadu da bi se to moglo spriječiti. Sada je potrebno ponoviti to istraživanje na većem uzorku kako bi se potvrdila početna teza da sok od cikle može donijeti veliku razliku za takve pacijente – smatra prof. Leiperm. Na kraju, treba dodati da to nije prvi put da je neko istraživanje pokazalo dobrobiti soka od cikle za srce. Naime, i istraživanje koje je 2017. objavljeno u časopisu American Journal of Physiology pokazalo je da pijenje soka od cikle može smanjiti rizik za srčane bolesti zahvaljujući svom sadržaju nitrata.

Linker
21. travanj 2024 22:10