Na što treba obratiti pažnju
 Getty Images/iStockphoto
sretno dijete

Postoje stvari koje su naizgled bezazlene, a mogu imati veliki utjecaj na zdrav razvoj djeteta

23. lipanj 2020.
Što je potrebno učiniti kako bi vaše dijete imalo zdravo i sretno odrastanje

 

Uloga roditelja nije nimalo jednostavna. Svakodnevno se nosimo s brojnim izazovima koje roditeljstvo donosi. Kako biste na vrijeme spriječili posljedice koje može izazvati poremećaj u rastu, ako uočite odstupanja u visini vašeg djeteta, uistinu je važno da posjetite pedijatra. Pravilno nošenje i neprospavane noći kod novorođenčadi, masiranje mesa kod izrastanja prvih zubića, pažljivo skidanje temperature, učenje govora, hodanja, sve to su zadaće koje nam postaju normalna svakodnevica.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete te će pritom učiniti sve kako bi to dijete imalo zdravo i sretno odrastanje. No postoje brojne stvari koje su naizgled bezazlene, a mogu imati veliki utjecaj na zdrav razvoj djeteta. Jedna od njih je zasigurno razvoj visine djeteta.

Djeca rapidno rastu do svoje druge godine života nakon čega krivulja usporava na 5 centimetara godišnje. Iako se za prosječnu visinu djeteta najčešće uzima u obzir visina roditelja, ona uopće ne mora biti stvar genetike. Ako vaše dijete rastom odstupa od svojih vršnjaka ili dugoročno ne prerasta svoju odjeću, potrebno je obratiti se pedijatru.

 

Zaostajanje u rastu najčešće nije uzrok za zabrinutost no može biti tj. ukazivati na ozbiljan problem jer je visina jedan od osnovnih pokazatelja zdravog razvoja u djetinjstvu, ali i kasnijim godinama djetetovog života. Ovo su neki od najčešćih uzroka usporenog rasta vašeg djeteta:

  • intrauterini (primordijalni) - dijete se rađa s manjom porođajnom težinom i dužinom zbog različitih poremećaja djeteta ili majke
  • smanjen je rast u sklopu različitih kroničnih bolesti (plućnih, srčanih, gastrointestinalnih, bubrežnih...)
  • različite bolesti koštanog sustava tzv. koštane displazije
  • obiteljski - roditelji su nižeg rasta
  • konstitucijski - dijete je nižeg rasta i kasnije ulazi u pubertet
  • endokrinološke bolesti - zbog manjka hormona

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Stručnjaci preporučuju da mjerite visinu vaše djece što češće, pogotovo kod malih beba i dojenčadi, dok je kod djece starije od 2 godine dovoljno mjeriti rast 2x godišnje. Ako primijetite da krivulja usporava i obratite se pedijatru koji će vas u većini slučajeva uputiti na endokrinologa jer usporeni rast može za sobom nositi probleme poput hormonalnog poremećaja.

Za uspješno i pravovremeno dijagnosticiranje problema kod vaše djece, ali ujedno i adekvatno praćenje njihovog razvoja i stanja, stručnjaci savjetuju korištenjem kalkulatora rasta.

Klikom na link možete saznati koliko će vam dijete biti visoko.

Teme
Linker
17. siječanj 2021 01:37