SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Pod utjecajem boja mijenja se i naše raspoloženje

Liječenje bojama dio je tisućljetne povijesti starih kultura - kineske, indijske, grčke, egipatske

Da biste bili opušteni i živjeli s manje stresa okružite se bojama. Kromoterapija je holistička metoda liječenja koja koristi različite boje da bi se organizam vratio u ravnotežu. Pod utjecajem boja mijenja se naše raspoloženje, ubrzava se fizički i psihički oporavak, tijelo se umiruje i opušta, “punimo” se energijom i elanom. Zato dodajte boje u svoj život i nastojte provoditi više vremena u zelenilu, jer ono najviše pridonosi opuštanju.

Kako djeluju

Zelena boja također uspostavlja emocionalnu ravnotežu. Odmara oči, uspostavlja pravilni ritam rada srca, potiče rad bubrega, smiruje glavobolju i nervozu. najučinkovitija je boja u borbi protiv stresa.

Za crvenu se boju smatra da poboljšava krvnu sliku, potiče cirkulaciju, motivira i unosi radikalne promjene. Ali budite umjereni, previše crvene izazvat će razdražljivost.

Žuta boja potiče optimizam i radost, poboljšava koncentraciju i pomože u donošenju odluka. To je boja Sunca i prema vjerovanju u staroj Grčkoj, boja bogova. Povezuje se s boljim mentalnim aktivnostima, otvorenosti prema novim mogućnostima, te potiče buđenje psihičkih sposobnosti i jasnoće osjećaja. Previše žute izazvat će mentalnu napetost.

Plava je boja smirenja, ali i kontrole, pomaže kod mentalne napetosti i umora. Potiče kreativnost, a korisna je za ublažavanje migrene, bolova u vratu i leđima te nesanice. U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost.

Linker
17. studeni 2023 15:17