Uzgajate li vi začinsko bilje?

 SHUTTERSTOCK
Vaš mali vrt

Ovih pet začinskih biljaka poboljšavaju zdravlje, a možete ih uzgajati u svojoj kuhinji

Ako se želite početi baviti vrtlarstvom, a ne znate kako, mi vam preporučujemo sadnju začinskog bilja

Ako volite kuhati i isprobavati nove recepte, sigurno imate policu s različitim vrstama začinskog bilja. Međutim, imamo za vas jedan prijedlog koji bi vam se mogao jako svidjeti. Znate li da mnoge biljke na koje se redovito oslanjate mogu rasti u zatvorenom prostoru? Da, možete imati svoj mali vrt.

Možda je najbolje početi s ovih pet biljaka koje trebate odmah posaditi zbog njihovog nevjerojatnog okusa i zdravstvenih benefita.


Bosiljak

Glavni sastojak salate Caprese i pesta, lako je uzgojiti. Ako vam izraste više nego što možete iskoristiti, slobodno zamrznite bosiljak, zadržat će okus i hranjive sastojke.

Bosiljak sadrži i biljne spojeve flavonoide koji mogu pomoći u zaštiti bijelih krvnih stanica te u suprotstavljanju šteti koju uzrokuju slobodni radikali. Djeluje i protuupalno, a poznato je da je produženo upalno stanje u podlozi mnogih kroničnih bolesti.

Studije pokazuju da konzumacija lišća bosiljka može pomoći u kontroli razine kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi te ojačati imunološki sustav, prema izvješću u Nutrition Today.

Uz to, liječi anginu i migrenu, umiruje živce, uklanja nemir, tmurne misli i nesanicu, smiruje grčeve u crijevima, djeluje protiv napinjanja i vjetrova, pospješuje apetit i probavu, potiče lučenje mokraće, liječi mokraćne organe, pomaže kod upale bubrega, regulira krvotok, jača spolne organe, stimulira lučenje mlijeka kod dojilja.


Origano

Možete li zamisliti pizzu bez ovog začina? Naravno da ne. No, nemojte se ograničavati samo na nju, origano je odličan začin za piletinu, ribu i svinjetinu na žaru.

Međutim, ovo nije biljka koja samo poboljšava okus, ona ima i razne zdravstvene prednosti. Već stoljećima se listovi i stabljike origana koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva, grčeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba te za poboljšanje općeg stanja.

Karvakrol je tvar u origanu koja ima najviše dobrobiti, to je prirodni fenol s antioksidativnom snagom. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of International Medical Research mala skupina sudionika zamoljena je da uz svaki obrok uzmu ulje origana uz pridržavanje savjeta o prehrani. Oni koji su konzumirali ulje doživjele su smanjenje razine lošeg kolesterola.

Isto tako, ova biljka može imati antikancerogena svojstva. Dok ispitivanja na ljudima nisu provedena, studije na životinjama objavljene u časopisu Phytotherapy Research sugeriraju da bi se karvakrol mogao pokazati korisnim protiv karcinoma dojke, jetre i pluća.


Peršin

Bez njega nema dobre juhe, a ni dobrog preljeva za ribu i razne umake. Ovo omiljeno aromatično povrće i glavna namirnica mediteranske prehrane, snažan je prirodni diuretik. Baš zbog toga, studije su pokazale da je antihipertenzivan - što znači da može sniziti krvni tlak uklanjanjem vode iz krvotoka i širenjem krvnih žila.

Isto tako, peršinov list sadrži fitokemikalije poput kumarina i terpenoida koji pokazuju antioksidativnu aktivnost i djeluju protiv stvaranja tumorskih stanica.

Flavonoidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidansa. Vežu se za slobodne radikale i na taj način sprečavaju njihovo štetno djelovanje na organizam. Također, istraživanja su dokazala kako ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi.

Također, ova biljka je jedan od najboljih izvora vitamina K, vitamina topljivog u mastima koji je važan za zgrušavanje krvi i regeneraciju kostiju. Nedavna meta-analiza objavljena u časopisu Medicine sugerira da unos dovoljne količine vitamina K može zaštititi od prijeloma kostiju.


Ružmarin

Sve se češće sadi na balkonima ili na prozorima, a prednost njegova uzgoja je to što miris ružmarina djeluje kao dobra terapija protiv stresa i tjeskobe. Naravno, odličan je dodatak jelima, posebno mesu i krumpiru.

Ova mirišljava biljka bogata je vitaminima A, C i B-6, raznim antioksidansima i mineralima, kao što su željezo i kalcij. Vjeruje se da ružmarin djeluje protuupalno i blagotvorno na imunološki i krvožilni sustav. Dokazano je da njegova aroma potiče budnost, pamćenje i kogniciju te poboljšava raspoloženje.

Ružmarin ublažava probavne teškoće, smiruje depresiju, glavobolju, potiče cirkulaciju krvi i menstruaciju, potiče rad žuči. Dobar je kod viroze, gripe, kašlja, ublažava Alzheimerovu bolest, jača srce, potiče rast kose, umanjuje probleme s peruti, a koristi se i za ispiranje usta te za grgljanje kod upale grla.

Ključna bioaktivna tvar u ružmarinu je ružmarinska kiselina, koja se također nalazi u bosiljku, kadulji, timijanu i metvici. Znanstvenici u Poljskoj istraživali su učinke ružmarinske kiseline i otkrili da djeluje kemoprotektivno sprječavajući blokiranje gena koji potiskuju tumore u ljudskim stanicama raka dojke.


Timijan

Izuzetno je snažan u poboljšanju cjelokupnog zdravlja, a nudi brojne zdravstvene prednosti te je bogat kalcijem, željezom i kalijem. Idealan za pečenje rebaraca, piletine ili povrća te za aromatiziranje jaja, tjestenine, krumpira i plodova mora. Okus mente, pomalo limunastog timijana naglašava okuse hrane na sličan način kao što to čini sol, zbog čega Američka udruga za srce preporučuje korištenje timijana (i drugih biljaka) kao zamjene za sol za pomoć u kontroli krvnog tlaka.

Dok studije nisu provedene na ljudima, istraživanja na hipertenzivnim štakorima pokazala su da timijan značajno snižava krvni tlak. Druge studije sugeriraju da timijan može povećati HDL (dobar) kolesterol dok smanjiti LDL (loš) kolesterol i trigliceride.

Osim što ova korisna biljka regulira krvni tlak, liječi kašalj i bronhitis, pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, liječi kronični umor, astmu, upalu grla, laringitis, bori se protiv vrtoglavica, lupusa, fibromialgije, artritisa, multiple skleroze.

Linker
19. travanj 2024 12:33