SHUTTERSTOCK
oprez

Ovih 10 namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati, a mnogi to i dalje rade...

Zamrzavanje hrane ne može se svesti samo na “ubaci u zamrzivač, izvadi i jedi”, kao što mnogi misle ili čak prakticiraju, jer postupak zamrzavanja ima svoja pravila



Suhomesnati proizvodi

Kobasice, salame i ostale vrste mesnih prerađevina u procesu zamrzavanja gube okus i konzistenciju. Najbolji način za čuvanje takvih namirnica je vakuumiranje.


Zeleno lisnato povrće, krastavci, luk i sirova rajčica

Riječ je o povrću koje obiluje vodom pa loše podnosi zamrzavanje. Naime, kad se zamrzne, gubi većinu svojih karakteristika pa kad se odmrzne, nije tako ukusno, a i gubi dobar dio svog specifičnog mirisa.


Krumpir

S obzirom na to da je riječ o povrću koje se, kad je svježe, može dugo čuvati bez posebnih mjera opreza, nema potrebe da se svježi krumpir zamrzava. Jedan od razloga je i to što kad se odmrzne, postaje izrazito gnjecav. Ako baš želite imati pri ruci zamrznuti krumpir, radije kupite onaj industrijski koji je zamrznut postupkom brzog zamrzavanja. Ili, ako ga baš želite sami zamrznuti, obavezno ga najprije blanširajte.


Lubenica, ananas i dinja

Poput krastavaca, i ove vrste voća obiluju vodom te nisu pogodne za zamrzavanje.


Umaci na bazi brašna ili kukuruznog škroba

Nije ih dobro zamrzavati jer gube strukturu.


Jaja i umaci od jaja

Jaja u ljusci se ne zamrzavaju jer će ljuska u zamrzivaču puknuti, a onda može doći do kvarenja. Ako ih baš želite zamrznuti, razbijte ih, promiješajte kao za omlet i tek onda stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Ni kuhana cijela jaja nije preporučljivo zamrzavati jer bjelanjak ostaje tvrd i nakon odmrzavanja. Dobra ideja nije ni zamrzavanje umaka od jaja jer će postati bezukusni i gumasti kad se odlede.


Svježi začini

Listići peršina, bosiljka i drugih začinskih biljaka nakon odmrzavanja postat će smećkasti i gnjecavi. Želite li ipak zamrznuti svježe začinsko bilje, nasjeckajte ga, stavite u posudicu za kockice leda, zalijte vodom i zamrznite. Kasnije samo kockice ubacite u jelo.


Pržena hrana

Bilo koja pržena namirnica, ako se ne pojede odmah nakon prženja, gubi hrskavost, naročito ako se još zamrzne i potom odmrzne.


Kuhana tjestenina

Zamrzavanje će uništiti okus i teksturu tjestenine pa će postati gnjecava. To možete izbjeći ako je skuhate samo dopola, a to znači da bude jako al dente! Mlijeko i vrhnje, svježi sir Želite li uživati u njihovu okusu i kvaliteti, radije ove namirnice jedite svježe. Zamrznete li ih i potom odmrznete, bit će grudasti i ne onako ukusni kao svježi.


ČITAJTE I: I vi odmrzavate hranu u vrućoj vodi? Prestanite odmah, niste ni svjesni koju grešku radite

Linker
12. travanj 2024 17:14