Getty Images/iStockphoto
PRAKTIČNI SAVJETI

MOŽDA NISTE ZNALI! I ovih sedam namirnica možete zamrznuti. Evo kako

Smrzavanje je odličan način čuvanja hrane, osobito koristan u vrijeme kada je kupnja namirnica zakomplicirana zaštitnim mjerama protiv širenja koronavirusa, a i svim onim ponašanjima kojima se te mjere krše

Možda ste do sada zamrzavali samo svježe meso i povrće, no zamrznuti možete i sljedećih sedam (vrsta) namirnica. Samo slijedite jednostavne i praktične savjete.


Naribani sir

Nema jednostavnijeg – kupljeni naribani sir u vrećici zamrznite u ambalaži, nema potrebe za prepakiranjem. Kada ga želite upotrijebiti, ostavite ga dva sata na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku. Tvrdi sirevi, kao što su cheddar ili parmezan, mogu se neotvoreni čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci. Nakon otvaranja u hladnjaku mogu ostati do četiri tjedna. Mozzarella i slični joj sirevi mogu se u zamrzivaču čuvati do četiri mjeseca, a u hladnjaku mjesec dana. I tvrdi sirevi narezani na šnite vrlo su zahvalni za zamrzavanje – još je lakše ako su razdvojeni papirom, samo uzmite koliko vam treba, a ostalo ostavite u zamrzivaču.


Kruh

Kupovni svježe pečeni kruh ili onaj koji ste sami ispekli na sobnoj će temperaturi ostati dobar za jelo najviše tri dana, jer nema konzervansa koji bi ga očuvali dulje vrijeme. Pakirani kruhovi, pogače i peciva u hladnjaku će nakon otvaranja moći ostati i nekoliko tjedana. No, sve vrste kruha zamrznute možete čuvati od dva do pet mjeseci.

Prije zamrzavanja kruh treba narezati i posebno zamotati svaku šnitu (naravno, te vrećice možete upotrijebiti više puta). Prije obroka izvadite kruha koliko vam je potrebno i ugrijte ga u tosteru ili u pećnici dok ne omekša. Okus i tekstura bit će bolji nego kod kruha koji je stajao na sobnoj temperaturi dva-tri dana.


Tofu

Tofu će zamrzavanjem promijeniti teksturu, postat će čvršći i zrnatiji i bolje će primati na sebe okuse drugih namirnica i začina s kojima ga pripremate. U zamrzivaču ga možete čuvati do pet mjeseci, a najjednostavnije ga je zamrznuti u originalnom pakiranju. Prije upotrebe ga stavite u hladnjak preko noći ili na sobnu temperaturu na dva sata. Prije pripreme iz tofua treba istisnuti vodu - nakon odmrzavanja to možete lako učiniti rukama.


Umaci, temeljci...

Umak od rajčice, pesto, umak od curryja, sofrito (tradicionalni španjolski pripravak od rajčice, češnjaka, maslinova ulja, luka i začina), temeljci, marinade – sve to možete čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca. Kada kupite te proizvode oni neotvoreni mogu stajati i do 18 mjeseci, no nakon otvaranja morate ih potrošiti u roku od tri dana, inače će se pokvariti. Tome možete doskočiti zamrzavanjem.

Nepotrošene količine prelijte u posude koje se mogu hermetički zatvoriti te zamrznite. Prije upotrebe odmrznite ih u hladnjaku preko noći ili na sobnoj temperaturi na nekoliko sati. Temeljce ili, primjerice, pesto i sofrito, možete preliti u posudice za led i potom staviti u vrećice sa zatvaračem te zamrznuti. Kada vam zatrebaju, jednostavno istisnite kockicu punu okusa u jelo, kao što biste istisnuli kockicu leda u sok.


Tijesto za pizzu

Ako ste kupili ili možda sami napravili previše tijesta za pizzu, ne brinite, i ono se može sačuvati zamrzavanjem. Stavite tijesto u vrećicu sa zatvaračem, ako je domaće može i u posudu s hermetičkim zatvaranjem, i stavite u zamrzivač. Odmrznite ga uobičajeno – u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Kako bi se bolje razvlačilo, možete ga na neko vrijeme staviti iznad zagrijane pećnice.


Kuhane žitarice

Kuhani riža, kvinoja, ječam... prikladni su za čuvanje u zamrzivaču gdje mogu ostati najmanje jedan mjesec, a riža i kvinoja čak jednu godinu! Usporedite to s čuvanjem u hladnjaku gdje mogu ostati tjedan dana. Postupak je jednostavan – skuhajte žitarice, ohladite i rasporedite u posude s hermetičkim zatvaranjem u količinama za jednu porciju te zamrznite.


Svježe voće

Svježe voće možete zamrzavanjem sačuvati mjesec dana do godine dana, ovisno o vrsti, a to bi se moglo posebno svidjeti ljubiteljima smoothieja. Voće dobro operite, ogulite te po potrebi narežite, zatvorite u posude s hermetičkim zatvaranjem te spremite u zamrzivač.

Nekoliko primjera: banane ogulite i narežite prije spremanja, možete ih čuvati do tri mjeseca; bobičasto voće operite, uklonite mu sve peteljke i osušite ga na kuhinjskoj krpi, čuvajte ga do 12 mjeseci; ananas ogulite i narežite, čuvajte ga do deset mjeseci; breskve operite, uklonite im koštice te meso ploda narežite na šnite, čuvajte ih najdulje dva mjeseca.


Smrzavanje u staklenim posudama

Ako nešto zamrzavate u staklenim posudama moraju imati oznaku da su sigurne za zamrzavanje. Ostavite barem dva centimetra prostora od ruba posude do sadržaja, jer se namirnice šire tijekom zamrzavanja.

Linker
02. svibanj 2024 18:07